Стартът от Формула 1 в Китай, който трябваше да се проведе на 19 април, официално бе отложен след днешното заседание на ФИА.

Макар до състезанието да има повече от два месеца, организаторите на надпреварата в Шанхай сами са помолили ръководителите във ФИА, стартът да бъде отложен.

Все още официално не е дискутирана нова дата на състезанието, а в обсъждането участие ще вземат и отборите от Формула 1.

Първоначалните предположения са, че ако обстановката до есента се нормализира, то китайският старт може да бъде пратен седмица преди или седмица след този в Япония (11 октомври). Така самата логистика на отборите ще бъде услеснена.

"Това решението е за доброто на състезатели, щабовете на отборите и феновете. Стартът в Китай продължава да е все така важен за нас. Ще се опитаме да го направим възможно най-скоро, с което да зарадваме страстните си фенове в страната. Искаме да пожелаем на цял Китай успех в справянето с проблема и трудната ситуация", написаха от ФИА.

Коронавирус отне над 1000 живота до този момент, като заразените са над 40 000.

Последният случай на отменен старт във Формула 1 бе през 2011-а, когато протестите срещу правителството в Бахрейн принудиха организаторите да не рискуват с провеждането на състезанието.