Стюардите във Формула 1 "направиха обратен завой" и премахнаха наказанието от актива на Люис Хамилтън след Гран при на Русия.

Световният шампион получи две наказания по 5 секунди заради започване на тренировъчни обиколки от неправилна позиция и изтърпя санкцията в бокса, което го лиши от борба за първото място.

Люис завърши трети в Сочи, но след състезанието двете му наказателни точки в професионалния талон бяха заменени с глоба от 25 хиляди евро за "Мерцедес".

Въпросните две точки правеха общия му актив от 10, като при 12 Хамилтън щеше да бъде лишен от участие в едно състезание.

"Стюардите получиха информация от отбора, че пилотът с кола №44 е получил инструкции да започне тренировъчната обиколка от неправилно място. Това беше потвърдено от стюардите, които изслушаха аудио запис на комуникацията между отбор и пилот. Предвид тази информация, стюардите заменят наказателните точки с глоба от 25 хиляди евро за отбора на провинилия се пилот", се казва в официалното становище след Гран при на Сочи.

Хамилтън е бил инструктиран от рейс инженера си Пийт Бонингтън да започне двете обиколки от места, които са в разрез с инструкциите дадени от Михаел Маси.

Английският пилот, който във вчерашния ден преследваше победа №91 (колкото е рекорда на Михаел Шумахер), нарече наказанието "абсурдно".

"Не съм застрашил никого. Правил съм това на милион писти през годините и никога не е било проблем", запитан дали решението е тенденциозно, той отговори: "Естествено, очаква се. Опитват се да ме спрат, нали?".