Преди по-малко от седмица тайфунът "Трами" вилня в Япония, а опасността от нови природни бедствия в Страната на изгряващото слънце е сериозна.

Този уикенд в страната трябва да се проведе старта за Гран При Япония в календара на "Формула 1", а природата възпрепятства някои от отборите.

Освен променливото време и възможността от силни валежи, тимовете на "Макларън" и "Рено" вероятно няма да успеят да вземат участие в тренировките.

Причината е, че двата тима не могат да получат маслото за двигателите си, защото доставките към Япония на британската компания, която използват, са временно стопирани заради лошото време.

Това са единствените отбори, които използват масло Castrol, а към момента болидите им седят в бокса, без да могат да бъдат стартирани.

Очаква се маслото да пристигне най-късно в събота, което ще позволи на отборите да се включат в квалификацията.

Подобна ситуация може да навреди сериозно на "Рено". Тимът се бори с "Хаас" за четвъртата позиция при конструкторите, а заемащият я в края на всеки сезон е познат като "Най-добрият от останалите", шампион в класирането, след като бъдат изключени отброите на "Мерцедес", "Ферари" и "Ред Бул".