Неделното състезание във Формула 1 може да бъде застрашено от тайфун, който ще засегне райони от японското крйбрежие през уикенда.

Прогнозите са, че Хагибис, както е името на тайфуна от категория 5 (супертайфун), ще удари най-силно в събота префектурата Мие в Северната част на страната, където е и пистата "Сузука". В този ден ветровете ще са ураганни и ще достигнат от 146 до 170 км/ч, гарнирани с проливни дъждове.

Два пъти в историята се е случвало подобно нещо - през 2004-а и 2010-а тайфуни провалиха съботните тренировки на "Сузука", като те се проведоха в неделя сутрин, преди състезанието. Но и в двата случая бедствията бяха с далеч по-малки пропорции от очакваното този уикенда.

От петък до неделя на "Сузука" се очаква да минат около 400 000 фенове (капацитетът е 155 000 зрители, а пистата се пълни и за тренировки и квалификации).

В същото време притеснения има и за няколко мача от програмата на Световното първенство по ръгби.

Особено за съботното дерби Англия - Франция в Йокохама, на Западното крайбрежие на основния остров на Япония - Хоншу, където се очаква в този ден тайфунът да е в най-голямата си мощ. При отлагане, според регламента на първенството, мачовете не се преиграват, а се присъжда служебно 0:0.