Фернандо Алонсо описа представянето си на надпреварата в Баку, като едно от най-добрите му състезания в кариерата. При много трудни обстоятелства той финишира седми с осакатения си "Макларън".

Представянето му бе брилянтно и отново доказа защо той е сред най-талантливите пилоти в последното десетилетие.

Когато видя снимки на болида си след надпреварата, самият Алонсо написа в Туитър: "Няма съмнение, такова състезание не може да се повтори".

Директорът му Ерик Булие бе изумен и заяви, че това, което е направил Фернандо "без съмнение е изключително".

Пилотът се сблъска с две други коли между завой №2 и №3 в първата обиколка и се оказа без двете си десни гуми. Буквално караше на джанта на задната.

36-годишният майстор някак си успя да се добере до бокса, но цената бяха още повреди, които нямаше как да не се получат по пътя.

Булие заяви, че те са лишили автомобила от значителна мощност или математически казано - половин секунда на обиколка. Французинът смята, че самото докарване на болида до бокса е изключително постижение на Алонсо.

Двукратният световен шампион излезе на пистата с нов нос и нови гуми и в първите няколко обиколки питаше само дали трябва да променя настройки по автомобила. Всичко това, въпреки че имаше огромна дупка на дъното на болида, което стана ясно след края. Колата изгуби много мощност, но се оказа че може да се кара в това състояние.

Сравнено с постижението на съотборника му Щофел Вандоорн, това на Алонсо изглежда още по-внушително. Испанецът завърши с две места пред белгиеца и с половин секунда средно по-добро време на обиколка. А губи точно толкова заради повредите.

"През целия уикенд Алонсо ни казваше, че най-важното е да завърши състезанието и че ще е пълен хаос. Че трябва да преминем през хаоса и да завършим в точките", призна Булие.

Getty Images/Guliver Photos

В квалификациите от началото на сезона "Макларъна" на Алонсо завърши веднъж с 11-о и три пъти с 13-о време заради слабите си възможности. На състезанията обаче Фернандо финишира три пъти седми и веднъж пети, за да се озове на шесто място в генералното класиране при пилотите. Благодарение на него "Макларън" е четвърти при конструкторите.

Алонсо за пореден път доказа, че заслужава да кара по-бърз болид.