Близо три часа продължиха заседанията на комисии, след като доклад на стюардите на Гран при на Австрия постави под съмнение победата на Макс Верстапен с Ред Бул, в неделното състезание.

Холандецът спечели драматично, изпреварвайки Шарл Леклер (Ферари) две обиколки преди края, но останаха съмнения доколко позволени са действията му.

При маневрата от вътрешната страна на десния завой, Верстапен букнално избута извън пистата Леклер, като не му остави възможност да се върне на нея достатъчно бързо.

Чак късно вечерта в неделя, над 3 часа след завършване на състезанието, FIA обяви, че победата остава за Макс.

Решението несъмнено ще разгневи Ферари, защото идва само две седмици след наказанието, отнело победата на Себастиан Фетел в Канада.

Тогава пак имаше подобна ситуация - пилот "затваря" пътя на преследвача и не му оставя избор, освен да излезе извън пистата. Наказанието на Фетел с 5 секунди му струваше първото място.

Първата рекция на Леклер по време на неделния инцидент бе да пита по радиото хората от отбора си: "Какво, по дяволите, бе това?".

След завършването на състезанието обаче младият французин коментира, че "това е спортът, ни, ако такива неща не са позволени, по-добре да си седим у дома".

Разследващият орган на FIA е заключил, че инцидентите от Канада и Австрия се различават по една съществена характеристика.

Фетел излезе от трасето и се върна, за да попречи на Хамилтън и да го извади от траекторията му.

Вчера Верстапен не напусна пистата, а атакува позицията си в своята траектория, докато Леклер е излязъл от неговата.

Такава е трактовката, което оставя победата на холандеца.

Макс вече има 127 точки и е трети в класирането за сезона, докато Шарл е със 105 (пета позиция). Води Люис Химълтън с Мерцедес (197), втори е съотборникът му Валтери Ботас (166), а Себастиан Фетел (Ферари, четвърти) има 123.