Бразилецът Нелсън Пикет, който е трикратен шампион във Формула 1, може да плати сериозна цена заради расистката си обида към Люис Хамилтън. Бившият пилот собственоръчно се забърка в центъра на скандал, след като нарече Люис "малък черен човек" при гостуването си в популярно в родината му шоу в YouTube.

Властите в родината му Бразилия са разпоредили да започне разследване на думите на Пикет. Според информация на местните медии съществува възможност Нелсън да бъде глобен с немалка сума - около 1.5 милиона евро, ако бъде признат за виновен.

Бившият спортист вече се извини за случилото се, но сега ще трябва да се сдобие с адвокати възможно най-бързо. Случат ще се разглежда във федералния съд от съдия Фелипе Коща да Фонсека Гомеш.

Формула 1 вече осъди строго думите на Пикет, който все пак се оправда с това, че изразът, който е използвал, не се приема като обида в Бразилия.

"Извинявам се от цялото си сърце на всички засегнати, включително и на Люис, който е невероятен пилот. Преводът, който циркулира из интернет не е правилен. Дискриминацията няма място нито във Формула 1, нито в обществото и бих се радвал да изясня вижданията си относно тази тематика", каза самият Нелсън.