Световният шампион с "Мерцедес" Люис Хамилтън спечелели Гран при на Бахрейн във Формула 1 след ново безапелационно представяне.

Надпреварата започна с 80 минути закъснение след зловещата катастрофа с Роемн Грожан на старта, като французинът по чудо излезе от разцепения си болид сред пламъците.

Хамилтън водеше от началото до края, като по-интересното се случваше след него и основната битка беше за третото място след впечатляващо каране и на Макс Верстапен, който се движеше втори. Съотборникът му в "Ред Бул" Александър Албън се пребори за третото място след късен инцидент със Серхио Перес, чийто двигател се запали. Десетката затвориха Ландо Норис, Карлос Сайнц, Пиер Гасли, Даниел Рикардо, Валтери Ботас, Себастиан Окон и Шарл Леклер.

Още в началото след подновяването на състезанието, се стигна до нов много неприятен индицент и отново с участието на Даниел Квят. По идентичен начин Ланс

Строл със своя "Рейсинг Пойнт" бе жертва на контакт гума в гума и канадецът се преобърна. За щастие се размина без сериозни наранявания и излезе от болида, а надпреварата отново трябваше да се бави от кола за сигурност.

Поредното подновяване на надпреварата стана факт след вдигането на автомобила на Строл от пистата. Ботас влезе в бокса, за да смени гуми и излезе на незавидната 16-а позиция. В началото на колоната Хамитлън водеше с малка разлика пред Верстапен, но я увеличаваше с всяка обиколка.

Квят получи 10-секундно наказание за инцидента със Строл, а Рикардо направи хубаво изпреварване срещу Леклер в средата на колоната преди да изгуби няколко позиции.

Фетел бе на незавидната последна позиция и се оплака, че колата му е неуправляема. Хамилтън и Верстапен влязоха за смяна на гуми и се върнаха съответно на второ и четвърто място, но след това върнаха лидерските си позиции, а зад тях бяха Серхио Перес и Пиер Гасли.

Ботас караше добре и след няколко изпреварвания се върна в зоната на точките, докато Фетел също качи позиции, но само до 15-а. В същото време Верстапен направи бавен питстоп и изостана с 20 секунди от лидера Хамилтън.

Три обиколки преди края се запали двигателя на Серхио Перес в движение и той бе задминат за третото място от Александър Албън. Това бе трети инфарктен инцидент от началото на ГП на Бахрейн.

Стигна се до намесата на още една кола за сигурност и тя остана на пистата за последните две обиколки, в които пилотите просто финишираха.