Гран При на Турция се завръща в календара на Формула 1 още този сезон. По-рано през годината състезанието бе извадено от програмата заради международните ограничения за пътуване, свързани с COVID-19, но сега ще замени надпреварата в Сингапур в първия уикенд на октомври.

Пистата "Интерсити Истанбул Парк" заменя "Марина Бей", а именно край турския мегаполис Люис Хамилтън узакони световната си титла миналата година.

"След разговори с останалите промоутъри вярваме, че всички протоколи за безопасност ще бъдат изпълнение и ще можем да пътуваме до Истанбул", гласи официалното съобщение от страна на Формула 1.

Досега през сезона са направени над 44 000 теста, като само 0.06% от тях са били положителни - 27 на брой.

"Радваме се да приветстваме Турция обратно в нашия календар. Надяваме се, че ще видим още едно фантастично състезание на една от най-добрите писти в света", каза президентът на Формула 1 Стефано Доменикали.

Toва ще бъде деветото издание на Гран При на Турция. Най-успешните пилот и отбор на пистата край Истанбул са Фелипе Маса и "Ферари" с победите през 2006, 2007 и 2008 година, а Люис Хамилтън се нарежда на второ място с двата си успеха, съответно през 2010 и 2020 година.