Отборът на "Уилямс" ще довърши уикенда във Формула 1 само с един болид. Славният някога отбор е далеч от най-добрите си дни, а в петъчните свободни тренировки преди Гран при на Австралия Алекс Албън разби своята кола, като пораженията бяха толкова големи, че стана ясно, че е нужна смяна на шасито.

Отборът обаче не разполага с резервно такова и взе интересно решение. Тайландският пилот ще довърши уикенда с болида на съотборника си Лоугън Сарджънт, който пък ще бъде само зрител в оставащите тренировки, квалификации и неделното състезание.

Разбира се, от "Уилямс" обосноваха решението си със съобщение, което гласи следното:

"Лоугън не трябва да страда от грешка, която той не е направил, но в битката за точки всяко състезание е важно и взехме това решение на база най-добрата ни възможност да спечелим точки".

Сарджънт бе наречен "истински отборен играч", като ръководителите благодарят за проявеното разбиране и добавят, че няма да допуснат да изпаднат в подобна ситуация за втори път.

През миналия сезон "Уилямс" завърши с общо 28 точки, като 27 от тях бяха на сметката на Алекс Албън.

Шефът на отбора Джеймс Вауълс пък призна, че е недопустимо да няма налично резервно шаси и също подчерта, че това показва колко назад е работата на тима в зимната част от сезон 2024.

"Уилямс" все още търси първата си точка от началото на новия сезон - Албън бе близо до това в Саудитска Арабия, но финишира единадесети.