Повече от половината сезон във Формула 1 премина, а състезанията на легендарни трасета като "Силвърстоун", "Монца" и "Спа" са вече във историята, поне за календарната година.

Екипите започват околосветска обиколка в последните 7 кръга, изпъстрена с доста екзотика.

Именно като екзотичен може да се определи и днешният старт - в Сингапур.

Състезанието из улиците на 5-милионния град държава има своята високоскоростна история и 10 състезания зад гърба си, днес ще е старт №11.

СНИМКИ ОТ ТРАСЕТО ВИЖТЕ ТУК >>>

Гран При на Сингапур определено не е новак в този бранш, но именно с него мнозина свързват началото на географското разширение на Формула 1.

Трасетата в Сингапур и Бахрейн бяха свежа новост в календара преди малко повече от десетилетие, а след тях шанса да зърнат най-популярната надпревара имаха страни като Турция, Индия, Южна Корея и Азербайджан, а от следващия сезон в това число ще влезе и Виетнам.

Както вече споменахме, надпреварата е по улиците на града, идея взаимставна от символа на този спорт - Монако. А и в Сингапур място за писта просто няма.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

"Азиатското Монте Карло" обаче се провежда в нощните часове (първо по рода си), по осветените улици на града, край които стърчат внушителни небостъргачи.

Състезанието е едно от най-пищните. Блясък, лукс и по традиция - епично пиро-шоу. Но когато са замесени азиатци и огромни средства, каквито в Сингапур определено има, крайният продукт няма как да е лош.

Трасето с дължина 5 км минава и покрай живописния крайбрежен булевард "Марина бей", откъдето идва и неговото име.

Осветява се с 1600 прожектора, всеки поставен под такъв ъгъл, че да не заслепи летящите с около 300 км/ч пилоти.

Това е и трасето с най-много завои в календара - 23. Това го прави най-дългото състезание като времетраене, а изпреварванията не са нещо често срещано.

Пилотите обаче го определят като едно от най-сложните.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Средно около 90 000 души наблюдават надпреварата на живо, като днес ще видят как младата надежда на "Ферари" - Шарл Леклер, потегля от първата позиция.

Той спечели последните две състезания в календата, има огромен шанс те да станат три поред.

Леклер е страхотно явление във Формула 1. Изоставането този сезон от Люис Хамилтън е сериозно, но пилотът от Монако определено ще бъде едно от големите имена в следващите години.

Именно Хамилтън тръгва от втората позиция. Петкратният шампион има 4 победи в Сингапур, включително и последните две състезания.

С 4 успеха е и Себастиан Фетел, Фернандо Алонсо пък е с две.

Само трима победители за 10 години из улиците на Сингапур. Ще успее ли младият Леклер да промени това?

Отговорът от 15:10 по Diema Sport.

Снимка: Getty images/Gulliver photos