Слуховете официално се потвърдиха и "Ред Бул" съобщи, че Ейдриън Нюи ще се раздели с отбора.

Това е огромен удар за шампионите, които губят един от основните виновници за доминацията през последните години и изобщо за всичките успехи, които австрийкият тим постигна през годините.

Техническият директор Нюи е човекът, който стои зад дизайна на болидите. "Мозъкът", чието шаси помагаше на "Ред Бул" да има предимство в доста компоненти пред своите опоненти.

Отборът съобщи, че Нюи ще официално ще напусне в първите месеци на 2025-а, но в този период той ще има минимално участие в новите проекти.

Ейдриън Нюи работи в "Ред Бул" от 2006-а, oт самото създаване на отбора, като тогава той се присъедини към "биковете" от отбора на "Макларън".

В този период болидът, в чието проектиране Нюи имаше основна роля, спечели седем контрукторски титли, а от 2009-а насам не излезе от тройката в контрукторския шампионат.

При пилотите "Ред Бул" достигна до общо седем титли. Четири последователни на Себастиан Фетел, както и три последователни на Макс Верстапен, като през този сезон по всяка вероятно ще дойде и пилотска титла №8 за отбора.

Опасенията в "Ред Бул" са, че на фона на огромните скандали извън пистата от началото на годината, напускането на Нюи може да има ефекта на доминото и да доведе до пълен разпад на шампионския състав.

Не е тайна, че Макс Верстапен е с неясно бъдеще заради сложните си отношения с отборния директор Кристиан Хорнер, като почти сигурен напускащ е и главният съветник доктор Хелмут Марко.

Сямит Хорнер също не може да бъде сигурен за бъдещето си, защото макар вътрешното разследване да не доведе до последствия за него, случаят със сексуалния тормоз далеч не е приключил.

Очакванията са Нюи да не остане дълго без работа, като интерес към неговите услуги вече заявиха от конкурентния на "Ред Бул" тим на "Ферари".