В отбора на "Ферари" се търси отговорност и ще има наказания за виновните, след като подготовката за днешния старт от Формула 1 в Монако се оказа тотален провал. Фарсът с младия Шарл Леклер, който ще стартира от 15-а позиция днес.

Какво се случи?

Тимът просто реши да не изпраща на пистата Леклер за второ излизане в края на първата сесия по време на квалификацията, след което той бе изваден от класацията и отиде на 16-о място. Само наказанието на Антонио Джовинаци, който бе пред него, го прати на 15-а позиция.

И това е огромен провал, защото точно в Монако изпреварванията са практически близо до невъзможни. Леклер, френската надежда и млада звезда във Формула 1, загуби шансове да спечели у дома още преди старта. А това е точно "у дома" за него - той е роден в Монте Карло.

"Попитах два пъти екипа дали сме сигурни в стратегията си да не излизам отново на пистата. Отговориха ми - мислим, че е така. Искам отговори сега, защото това е нелепа ситуация", каза ядосаният младок.

Отново се появиха пукнатините в отношенията в отбора, както и очевидното толериране на първия пилот Себастиан Фетел. След като два пъти в първите стартове от сезона Леклер бе принуден да се подчини на отборната стратегия и да му отстъпи мястото си по време на състезания, сега пак вниманието към Фетел бе в основата на провала.

Екипът на "Ферари" бе твърде улисан в това, че Себастиан не успяваше да се класира сред първите 15 и се нуждаеше от второ излизане за квалификационни обиколки в търсене на по-добро време. И сякаш забрави за Леклер, който така остана извън 15-те.

"Направихме сериозна грешка", призна очевидното ръководителят на отбора Матиа Биното.

Това едва ли топли Шарл, както и феновете му във Франция. А и милионите такива на "Ферари" в Италия, които са отчаяни от сезона дотук. Тимът няма първо или второ място след първите пет състезания. Фетел има едва 64 точки (Люис Хамилтън с "Мерцедес" води със 112), а Леклер е с 57.

"През 16-и век у нас е бил популярен жанрът Commedia dell'arte, с всичките пантомими и театрални декори. Идеално описание на всичко, случващо се в момента във "Ферари"," написа италианският в. "Гадзета дело спорт".

Фетел ще стартира четвърти, но голямото разочарование е за Леклер и феновете му, които очакваха много от точно това състезание.