Макс Верстапен даде най-бързи времена на първите тренировки в Монреал преди Гран при на Канада във Формула 1. Световният шампион с "Ред Бул" остави на 0.246 секунди зад себе си пилота на "Ферари" Карлос Сайнц, а Фернандо Алонсо ("Alpine") е трети.

Серхио Перес ("Ред Бул") е четвърти, а пето време даде Шарл Леклер с "Ферари". Пилотът от Монако имаше късмет, че не получи наказание за стартовата решетка в неделя, което така или иначе не може да избегне.

Отборът му призна, че е използвал допълнителни части и подобрения в болида му, които превишават позволеното, по време на Гран при на Баку. Така Леклер ще трябва да стартира с 5 или 10 места назад на някое от следващите състезания, но няма да е в Канада.

Пилотите на "Мерцедес" нямаха добър петък в Монреал - Джордж Ръсел бе с шесто време, а седемкратният шампион Люис Хамилтън остана осми.

Куриозен момент възникна в края на петъчните обиколки, когато Карлос Сайнц се размина на косъм с това да удари небрежно пресичащ пистата мармот от рода на катеричките в това семейство - популярни в региона, където е пистата.

Инцидентът бе по-скоро забавен заради позитивния изход, а малките животинки са често виждани по време на Гран при на Канада. Но рядко стигат до самото трасе.