Откритата война в медиите между "Ред Бул" и "Мерцедес" продължава на пълни обороти. Шефовете на двата отбора, съответно Крисчън Хорнър и Тото Волф, не пропускат възможност да се "захапят", като след състезателния уикенд на "Монца" бе ред на Волф да коментира шампионите.

Макс Верстапен спечели десето поредно състезание, с което подобри рекорда от девет, който бе поставен от друг пилот на "червените бикове" - Себастиан Фетел. През сезон 2023 "Ред Бул" неизменно печели всички състезания, а серията на отбора е впечатляваща с 24 триумфа от последните 25 състезания във Формула 1.

"Нашата ситуация е може би малко по-различна, защото разполагаме с двама пилпоти, които се борят един срещу друг, макар да са съотборници", каза Волф след Гран при на Италия, очевидно намеквайки, че Макс Верстапен и успехите му са приоритет за противникоивия отбор за сметка на представянето на другия пилот - Серхио Перес.

"Не знам дали него го е грижа за този рекорд. Не е нещо, което би било важно за мен, това са просто цифри. Важни са за "Уикипедия", а така или иначе никой не чете това", продължи тирадата си Тото.

Пилот на "Мерцедес" се е доближавал най-много до подобна серия през 2015 и 2016 година, когато Нико Росберг спечели седем поредни старта. Люис Хамилтън, който държи постижението за най-много победи (103) и е равен с Михаел Шумахер за най-много титли (по 7), на два пъти е печелили по пет последователни състезания при най-добрите.

И за да не изневери на стила си, Волф не спря дотук.

"Пак ще каже, тези рекорди са ирелевантни. Бяха такива и в най-силните ни дни в "Мерцедес". Не знам колко състезания поред сме печелили и не знаех дори, че някой брои подобни неща. Трудно ми е да коментирам нещо толкова незначително", обобщи той, но все пак каза и добра дума за Верстапен, отчитайки, че това е резултат на добър пилот в добър болид.

Следващата цел пред "Ред Бул" е да спечелят всички стартове през сезона - нещо, което досега не се е случвало в цялата история на спорта. Най-близо до подобно постижение стигат от "Макларън" с 15 победи в 16 старта през 1988 година.