Изцяло доминираният от Мерцедес сезон във Формула 1, достигна до Франция.

Предстои осмият старт от сезона, който ще се проведе на пистата "Пол Рикар" край Марсилия.

След емблематичната надпревара в Монте Карло преди месец, пилотите се завръщат на Лазурния бряг за ново високоскоростно шоу.

Това ще е юбилейно 60-то Гран При на Франция, като само 13 до този момент са се провели на пистата Пол Рика, днес ще е №14.

Надпреварата във Франция отсъстваше от календара в продължение на 8 години (2009-2017), преди да се завърне през миналия сезон.

Тогава триумфът бе за Люис Хамилтън, очаква се да е така и днес. Британецът ще стартира от първата позиция, а предвид тоталната доминация на Мерцедес от началото на сезона, едва ли някой ще успее да пребори болидите на "сребърните стрели".

Именно заради дългото отсъствие на Франция от календара, само двама от настоящите пилоти могат да се похвалят с триумф в страната.

Вече споменахме за миналогодишния такъв на Хамилтън, като вероятно се досещате, че другият е ветеранът Кими Райконен. Той спечели Гран При на Франция по време на шампионския си сезон през 2007-а, но тогава състезанието се провеждаше на пистата "Маникур".

№1 по победи във Франция е Михаел Шумахер с 8 триумфа. Емблематичен е този през 2002-а, когато Шумахер си осигури петата световна титла след само 11 старта през сезона.

С 6 победи е Ален Прост, а по 4 имат Хуан Мануел Фанджо и Найджел Менсъл.

Снимка: Getty images/ Guliver photos

Пистата е построена от магната Пол Рикар и именно заради това носи неговото име. Той е основател на компанията за алкохол "Перно Рикар" и през средата на миналия век спонсорира "Тур дьо Франс", както и множество автомобилни надпревари, като решава да построи писта и летище край Марсилия, а строежът на трасето е завършен през 1970-а.

Дължината на пистата е 5.842 километра, а завоите са 15.

Тя е известна, че е почти абсолютно равна, без хълмчета и неравности. В доста части от нея, в средата няма нищо освен асфалт. Това позволява различни нейни конфигурации. Според директорът на трасето, са възможни 167 различни варианти на трасето.

Характерни за пистата са сините и червените ленти по асфалта, а не са един или два случаите, когато пилоти са се обърквали и са вземали грешен завой.

Предстои ни пореден вълнуващ старт, който е твърде вероятно да премине под доминацията на Мерцедес. Все пак, битка между Люис Хамилтън и Валтери Ботас не е изключена.

Стартът е от 16:10 българско време и ще бъде излъчен по Diema Sport 2.

Снимка: Getty images/ Guliver photos