Отборите на "Ред Бул" и "Алфа Таури" започват търсене на нов доставчик на двигатели, след като от досегашния такъв "Хонда" обявиха официално, че ще напуснат Формула 1 в края на 2021 година.

Японците се завърнаха в шампионата през 2015 година, когато осигуряваха двигатели на "Макларън", но двете страни се разделиха през 2018 година след неособено успешно сътрудничество, за да се стигне първо до партньорство с "Торо Росо", а след това и с "Ред Бул" година по-късно.

За двете години и половина с отборите на "Ред Бул", японците помогнаха за общо пет спечелени победи във F1. Решението им да не продължат ангажиментите си отвъд сегашната договорка с "Ред Бул" и "Алфа Таури" обаче е окончателно.

Така Формула 1 ще остане с три доставчика на двигатели - "Мерцедес", "Ферари" и "Рено". Спрямо сегашните правила французите ще бъдат задължение да станат партньор на двата отбора, защото имат най-малко клиенти, стига тимовете да не успеят да убедят някой от другите две компании да работи с тях.

"Оставаме отдадени на спорта в дългосрочен план. Ще обсъдим и изучим възможностите си, за да се спрем на най-добрата опция за 2022 година и след това", обяви шефът на "Ред Бул" Кристиан Хорнер.