Джордж Ръсел получи възможността да кара за "Мерцедес", замествайки Люис Хамилтън в Бахрейн този уикенд, след като легендата даде положителен тест за COVID-19. Ръсел, който по принцип е част от отбора на "Уилямс", говори пред медиите и подчерта, че не усеща напрежение от това, че е на мястото на седемкратния световен шампион, макар и само за един старт.

"Намирам се в добра позиция. Не усещам напрежение, просто ще се насладя на случващото се. Тук съм, за да се насладя възможно най-много и да науча колкото се може повече. От "Мерцедес" не са ми поставяли цели. Освен това няма как да оцениш някого само с едно състезание", заяви 22-годишния британски пилот.

Ръсел разказа и за това как е разбрал, че ще замести Хамилтън.

"Всъщност бях в банята, което бе малко неловко. Тото Волф ми звънна. И ме попита дали съм в банята, след което ми каза за Люис и добави, че искат аз да карам вместо него", добавя още Ръсел, отчитайки, че на следващия ден е получил общо 64 телефонни обаждания. 

Младокът е с 14 сантиметра по-висок от Хамилтън - 185 сантиметра срещу 171 за седемкратния шампион, като това е довело до някои промени, за да може да се побере в болида. Например - да кара с един номер по-малки обувки от обичайните му, които са 45 номер.

"Това е леко некомфортно, но смятам, че мога да се справя", категоричен бе шампионът на Формула 2 от 2018 година.

Ръсел подкрепи думите си и с действия на пистата. На преправената писта "Сакхир" той бе най-бърз и в двете петъчни тренировки. В първата времето му бе 54.546 секунди, а във втората - 54.713 секунди. Пилотът навъртя общо 97 обиколки по време на двете занимания, като и в двата случая веднага след него се нареждаше Макс Верстапен с "Ред Бул".

Валтери Ботас имаше затруднения с другия "Мерцедес", като няколко пъти времето му беше анулирано заради напускане на трасето и в крайна сметка остана единадесети във втората петъчна сесия. Шарл Леклер от "Ферари" пък не записа време във втората тренировка, след като имаше технически проблем.

Пиетро Фитипалди и Джак Айткен пък записаха първите си обиколки за "Хаас" и "Уилямс", но останаха съответно осемнадесети и деветнадесети.

Последната свободна тренировка и квалификацията са утре.