Пилотът на “Астън Мартин” Себастиан Фетел заяви, че глобалното затопляне го кара да се замисли дали участието му във Формула 1 е най-правилното нещо в момента. Четирикратният световен шампион редовно показва загрижеността си за околната среда и участва в различни кампании по темата, като в Гран при на Маями не пропусна да напомни за това.

Тогава Себ се появи с тениска, на която пишеше “Маями 2060 - първото подводно Гран при”, визирайки повишаването на морското равнище около американския град.

“Да карам е моята страст. Всеки път, когато се кача в колата, се чувствам просто невроянтно. Но когато сляза оттам се питам - “Това ли трябва да правим? Да обикаляме света и да прахосваме ресурси?”, коментира 34-годишният германец пред BBC.

“Трябва да спрем да бъдем зависими от изкопаемите горива. Това е нещо, коeто е постижимо, защото има различни решения на този пролем”, добави той. Фетел даде за пример Великобритания, наричайки страната златна мина заради възможността да се прави електричество от вятъра, комбиниран със слънчевата енергия. 

Формула 1 вече неведнъж изрази загрижеността си по темата, изтъквайки, е устойчивото развитие е един от приоритетите в развитието на организацията за следващите години. Идеята на шефовете на спорта е до 2030 година да намали максимално въглеродния си отпечатък.