Формула 1 ще изживее най-различния и романтичен уикенд в една иначе доста странна година, в която нищо не бе по план. В объркания календар, днес и утре са двата дни на Гран при на Емилия-Романя, областта в Северна Италия, където е пистата "Имола".

Да - това е първата разлика. Само два дни, а не три. Нямаше петъчни тренировки, само оглеждане на трасето от пилоти и отбори. Днес са свободните тренировки и квалификацията, а утре - стартът. А с колко спомени е свързан той...

Пистата "Имола" не е ползвана за състезание във Формула 1 от 14 години, след като през 2006-а отпадна от календара. Преди това в продължение на 25 години неизменно там имаше стартове.

Един остава в историята и ще е помнен вечно, а преди днешното завръщане на рева на болидите там, пилотите говориха за вълнението да са на това трасе.

"Имола" бе последното място, на което Айртон Сена подкара автомобил във Ф1. Там загина - на 1 май 1994 г., на завоя "Тамбурело" в първите обиколки на състезанието. Ден по-рано си отиде и австриецът Роланд Ратценбергер, което направи това Гран при най-черното в летописите на Формула 1.

Идолът Сена е сянката, която неизбежно падна върху днешния старт. Той е тема №1, като Люис Хамилтън призна, че му е трудно да спи в нощите преди това състезание.

Снимка: AP/БТА

"Днес при инспекцията на пистата минах през места, където Айртон е карал за последен път - каза британецът, видимо развълнуван. Той никога не е крил кой е големият идол за него и вдъхновение в кариерата му. - Сюреалистично е. От една страна, сърцето ми се пръска от гордост, че мога да карам по същата писта. От друга, споменът е просто кошмарен.

Помня онзи ден като днес. Аз карах в Рей Хаус на състезание по картинг. Някой каза на татко, че Айртон е мъртъв. Отидох встрани от пистата и се разплаках, не исках нито баща ми, нито друг да ме види. Беше ужасно тъжен ден, защото Сена беше моят герой. Няколко седмици след този ден аз не бях на себе си. Но спечелих в онзи уикенд, карах като насън и спечелих. Днес се върнах 26 години назад и знам, че този старт ще е различен и специален."

Хамилтън се появи във Формула 1 през 2007-ма, никога не е карал на пистата в това състезание. Има едно участие във Ф2, но не е същото. Това ще е първият му уикенд на "Имола" в болид, какъвто навремето караше идолът му.

Квалификацията е от 15 ч наше време днес, а състезанието - в 14,10 ч в неделя. Ще можете да ги гледате по Диема спорт. Без съмнение ще са интересни като състезание и интрига, но и с допълнителния детайл, че споменът за случилото се на тази писта не избледнява.

 И не само Люис трудно сдържа емоции и има проблем със съня.

Embed from Getty Images

"Не мога да опиша усещането - призна Пиер Гасли, който ще кара днес и утре с каска, посветена на Сена. На нея има бразилско знаме и изречение в чест на легендата, което Пиер не желае да разкрие. - Минах покрай паметника му днес и се почувствах нереално, наистина останах без сили. Не мога да обясня и опиша уважението, което имам към Айртон."

Още по-любопитно е, че Гасли не е бил роден, когато Сена загива в катастрофата на "Имола". Той е на 24 години. Митът за бразилеца обаче е вечен и поколения във Формула 1 са израснали с него, дори без да са го гледали.

От сряда около паметника на Айртон, който е до трасето, на една телена ограда от него, е пълно със знамена, цветя и различни играчки, оставяни от фенове от цял свят. А на самото състезание публика няма да се допуска. Което означава, че хората са пътували откъде ли не, само за да поставят цвете, флаг или някакъв предмет до статуята на идола.

И 26 години след смъртта му, Сена си остава магнетичен и обожаван на ръба на необяснимото и мистичното, от милиони фенове на този спорт. 

Embed from Getty Images