Маестрото изнесе урок по игра, базирана върху невероятен начален удар, както и ефективност, и постоянство. Роджър записа 87% успешни точки от първи сервис, като даде на съперника само 9 пункта от свое подаване!

Федерер е във формата на живота си, това бе 16-а поредна победа за него, като в тази серия статистиката е 38:1 сета срещу съперниците.

На финала швейцарският супермен ще срещне Александър Зверев, който потопи в скръб местните, побеждавайки на полуфинал канадеца Денис Шаповалов с 6:4, 7:5.

Двубоят за трофея на "Роджърс Къп" започва около 23 ч българско време в неделя вечер. Федерер достигна 44-ия си финал на турнир от сериите "Мастърс 1000" и преследва 27-ата си титла.

Впечатляващо, но още по-внушително е, че Роджър гони 94-и трофей от надпревара на ATP изобщо, което би го изравнило на второ място във вечната ранглиста с Иван Лендъл.

И би го поставило на пътя на преследване на друга легендарна фигура - Джими Конърс, който води със 109 титли от турнири на ATP.

И още нещо значимо преди финала в Монреал: Ако спечели довечера, Роджър ще е съвсем близо до Анди Мъри и Рафаел Надал на върха на ранглистата.

И през започващата утре седмица, на турнира в Синсинати, може да се изкачи на върха.