Френският защитник живее съвсем близо до площад "Каталуня" в сграда над улица "Рамбла", където се разигра ужасът. Терорист се вряза с ван в тълпата и уби 13 души, ранявайки стотици.

Дин и съпругата му Тизири са били на терасата в дома си в този момент и футболистът веднага изтичал на улицата, носейки вода и кърпи. Той помогнал на няколко ранени и лежащи в шок хора, запазвайки спокойствие в първите минути след атаката.

От "Барселона" не дават повече подробности, а Лука Дин отказва да говори пред медиите по темата, но е споделил със съотборници видяното. Вестник "Мундо Депортиво" разкри участието му в оказването на първа помощ на жертви и свидетели на атентата.

Клубът е питал играча и съпругата му дали искат да се пренесат в къща в предградията на Барселона, където живеят повече звезди на тима.

Лука предпочел апартамента на "Рамблас" преди година, когато пристигна от "Рома". Двамата с Тизири нямат деца и искали да се наслаждават на оживените вечери в центъра с много заведения и туристи.

В неделя Дин бе пуснат като резерва от треньора Ернесто Валверде при победата с 2:0 над "Бетис" в първия кръг от първенството и видимо изглеждаше в недобро състояние.

Оказва се, че не се дължи на лоша подготовка през лятото...