Григор Димитров - Рафа Надал 4:6, 7:6, 3:6

3:6 ГЕЙМ, СЕТ И МАЧ. Надал печели и е на полуфинал, където го чака Марин Чилич. Григор игра смело, прескачайки дори ръба на риска с ударите си, в последния гейм.
Но не успя да върне пробива и да изравни везните.

3:5 Българинът взима подаването си. Надал ще сервира за мача.

2:5 Григор ще сервира да остане в мача, след като Рафа спечели подаването си.
 
2:4 ПРОБИВ. Надал пробива в гейм, който минава през 15-30 и 40-30, с което се доближава до победата в мача. 

2:3 Добра възможност - българинът стигна до 40-40 и застраши да направи първи пробив в мача. Следва фантастичен минаващ удар край излезлия на мрежата испанец и точка за пробив, но Рафа се измъкна от трудната ситуация. 

2:2 Григор поведе с 40-0, но допусна изравняване. За да вземе все пак подаването си. Битката влезе в третия си час - двамата играят 125 минути.

1:2 Надал удържа подаването си без особени проблеми, въпреки че първата точка е за Григор. 

1:1 Гейм за Григор. Битката продължава.

0:1 Надал стартира солидно и печели подаването си. Изражението на лицето му подсказва, че не му е приятно от загубения втори сет.

Начало на трети сет

7:6 СЕТ ЗА ДИМИТРОВ!
Рафа започна с минипробив тайбрека, затвърди с мощен сервис и безупречна комбинация. При 0:3, Григор вече виждаше пропастта.

Но не се предаде. При 2:4 върна минипробива, за да сложи отново мача на везните. Фантастична атака изравни резултата - 4:4. Публиката се вдигна а аплодира мощно, оценявайки спектакъла и интригата в чудесния двубой.

Нова супер комбинация от удари и 5:4 за българина.

Нов удар на сервис на Надал и Григор получи два сетбола при 6:4. Още първият бе грабнат с две ръце!

6:6 Надал има малко късмет - при 0-15 го спасява "ястребово око", топката е закачила линията. Григор гледа към небето и иска малко помощ - играта на българина е на много високо ниво, просто малките детайли са това (както е било винаги), което дава на Рафа предимство в решителни моменти.
Време е за тайбрек.

6:5 Изключителен гейм - зрелище! Надал продължава да връща всяка топка, независимо с каква сила и точност я праща Григор. Българинът упорства, разнообразен е и смело атакува линиите. Двойна грешка изтръгва въздишка на корта и прави резултата 15-30, но Димитров се измъква фантастично в следващото разиграване, сам спасява невъзможни топки и завършва с воле. Геймът е спасен и Григор си гарантира поне тайбрек във втория сет. 

5:5 Не и не. Сблъсъкът на човека с машината продължава, като на свое подаване световният №1 е непробиваем като китайската стена (сравнение, което публиката на корта в Шанхай би оценила). Все пак проблесна надежда - Надал направи непредизвикана грешка, което не се бе случвало във втория сет при негов сервис гейм.

5:4 Браво на Григор! Продължава упорито да върши своята работа, солиден гейм на нула.

4:4 Григор играе силно и днес, но човек просто трябва да свали шапка на Надал. Невероятно ниво на постоянство, удар след удар, почти без грешни решения и изпълнения. Нов гейм на нула, не се вижда как ще дойде пробив за българина.

4:3 Григор бърка за 0-15, но отговаря с гръмовен ас. Ново зрелище с много удари от двете страни, Рафа праща топката в мрежата и Димитров надвиква публиката с мощно "Come on!". След което идва... двойна грешка.
Сервисът идва на помощ и геймът е спечелен.

3:3 Мачът е радост за окото, оспорван и с ювелирни удари. Два бекхенда на Григор вдигат на крака публиката. Но сервисът на Надал продължава да е решителен фактор на негово подаване. При 40-30 Рафа взима гейма със зрелищна игра на мрежата.

3:2 Нов важен момент в мача - Надал имаше точка за пробив след няколко страхотни разигравания и по-здрави нерви. Но отговорът е фантастична точка за Григор под огромно напрежение при 30-40, бекхенд воле за ценители. Следва мощен форхенд по правата и геймът е спасен.

2:2 Рафа сервира като звяр, Григор опитва да контраатакува с доза риск, но няма шанс срещу мощния сервис на световния №1. Не се стига до разигравания, гейм на нула.

2:1 Сравнително лек гейм за Григор, битката продължава.
 
1:1 Надал показва защо е номер едно в ранглистата. Форхенд по диагонала е близо до съвършенството, после ас, дълбок втори сервис... Гейм на нула за учебник.

1:0 Григор стартира ударно втория сет с гейм на 15, окрилен от първия си сервис, работещ безотказно.

Начало на втори сет

4:6 СЕТ ЗА НАДАЛ. Григор стига до 15-30 и не се предава, но Рафа е твърде мощен и два бекхенда слагат край на сета.

4:5 ПРОБИВ. Надал повежда с 0-30 с чудесен минаващ удар по правата от бекхенд, а след това повтаря упражнението - 0-40, три точки за пробив. Григор показва характер и се връща в играта до 40-40, след което идва разиграването на мача с над 25 удара, за съжаление спечелено от Рафа. Първият важен удар в мача е за световния №1.
 
4:4 Надал е не по-малко надъхан. Всеки уинър е съпроводен със свирепа физиономия на решимост. Гейм на 15 и равенство.

4:3 Надал нанася първи удар след дълго разиграване с много слайс удари, завършило с топка в мрежата от Димитров. Но Григор отвръща с мотивация и мощ, като геймът е спечелен и съпроводен със свит юмрук от българина. Битката ще е страхотна!

3:3 Отново класа и от двамата на мрежата, но Надал надделява. Гейм на нула за испанеца и ново равенство.

3:2  Нова зрелищна битка на мрежата, спечелена от Рафа, а Григор сменя ракетата си. Първото действие с новата е мощен сервис за 15-15, но при 30-15 Димитров праща топката в аут. Надал връща жеста - непредизвикана грешка в мрежата. Гейм за българина.

2:2 Димитров помага на Рафа с две непредизвикани грешки, а после Надал завършва марково на мрежата. Григор вдига публиката с изящна къса топка - в свой стил, и стига до 40-30. Но геймът е за Рафа.

2:1 Григор губи най-дългото разиграване в мача досега, после печели фамозна точка след помощ и от мрежата. Нов гейм на 15 за българина.

1:1
 Първа точка за пробив в мача, но Григор пропуска. Надал вкарва в играта мощен първи сервис и обръща гейма - 1:1

1:0 Първи гейм за Григор, българинът печели подаването си на 15.

Начало на първи сет


Първата ни ракета преодоля американците Райън Харисън и Сам Куери, за да стигне до този етап, а световният №1 се справи с Джаред Доналдсън и Фабио Фонини. Димитров и Надал се сблъскаха 10 пъти досега, като Рафа с 9:1 победи.

Единственият успех на Григор е преди година на турнира в Пекин с 2:0 сета. През този сезон двамата се срещнаха два пъти, като на Australia Open испанецът победи с 3:2 сета, а миналата седмица в китайската столица елиминира Димитров на полуфинал с 2:1 сета.

Победителят ще срещне на полуфинал хърватина Марин Чилич.