Българинът се закани преди мача, че е готов този път да наруши статуквото и да пречупи световния №1, който го спря и преди седмица на полуфинал в Пекин. И на корта даде всичко за победата.

Но Рафа е във формата на живота си и колкото добре да играе Григор, в момента май не много тенисисти в света имат шанс срещу испанеца.

Битката продължи 2 часа и 33 минути и бе напълно равностойна. По един пробив в първия и третия сет направиха разликата.

Димитров игра страхотно, а Надал бе... просто великолепен. Рафа има това, което прави много добрите играчи големи шампиони. Той печели там, където изглежда, че нещата са напълно равностойни и на кантар.

Григор го усети за десети път - толкова станаха загубите му от световния №1.

Една-едничка победа преди година в Пекин е активът на Димитров. И днес отново той сигурно си мисли - какво повече мога да направя, за да победя този свръхчовек на корта?

Надал проби при 4:4 в първия сет, точно навреме, за да си затвори тази част после на своето подаване. Григор стигна до 4 точки за пробив в целия мач, въпреки че в разиграванията правеше страхотни неща.

Просто думата "солиден" е измислена за Рафа в тениса. Както и "безгрешен" - той просто рядко бърка непредизвикано.

След 4:6 в първия сет, Григор не трепна.

Нямаше наведена глава, свити рамене или каквото и да е отчаяние. Битката продължи, като българинът взе и шестте си подавания, но не успя да пробие и вторият сет отиде в тайбрек.

Там се видя характер, какъвто напоследък изпъква в играта на Димитров. Надал получи аванс от минипробив и поведе с 3:0. Но срещна корава съпротива и непримирим българин. Григор взе тайбрека със 7:4 и мощно се зарадва с вик и скок на корта - 1:1 сета и всичко започваше отново!

В третата част нещата тръгнаха познато - солидни геймове за двамата на своето подаване. При 2:3 обаче Григор се огъна, въпреки че обърна от 15-30 до 40-30. Надал се възползва, отново печелейки в тънки моменти. Усетил за момент, че ситуацията е удобна, испанецът нанесе своя удар и успя да пробие подаването на първата ни ракета - 4:2.

Пробивът в третия сет и втори в мача се оказа и решаващ. Надал е на полуфинал срещу Марин Чилич, а Григор се оттегля от Шанхай с равносметката, че играта му и характерът му са на мястото си.

Липсва просто мъничко "екстра", за да бие двамата най-добри в света. Предстоят му участия в Стокхолм и Париж, преди да стигне - най-вероятно, до Финалния "Мастърс" турнир в Лондон.

Димитров ще започне следващата седмица като №8 в света, а е напълно възможно още до края на този месец да отиде още по-напред, тъй като Новак Джокович не играе заради контузия.