Българинът не трепна в дебюта си на форума, който е вероятно най-близо по важност в тениса до четирите турнира на Големия шлем.

Нямаше нервност, нямаше стрес. Имаше само много драма и лудост, като мачът мина през обрати и инфарктни ситуации. Но краят бе добър.

Преди мача фаворит на букмейкърите бе българинът, въпреки че общият баланс в предишните срещи бе в полза на австриеца (2:1 победи). А и Тийм е номер 4 в ранглистата, докато Григор е на шеста позиция. Или поне - така бе до днес, но от понеделник, по всичко изглежда, българинът ще е пред Доминик.

При 3:2 в първия сет Григор нанесе своя удар и проби подаването на съперника, за да посегне към затваряне на тази част с 6:3. Втората вървеше гейм за гейм, като и двамата бяха солидни на подаването си.

Григор не остави съперника да стигне дори до една точка за пробив чак до последния гейм на втория сет. Тогава обаче дойде преломен миг.

Тийм получи не една, а три възможности и стигна до пробив, с което затвори сета при 7:5. Български знамена и гласове даваха кураж на Григор в зала "O2" в Лондон. Но предстоеше трета част, в която всичко бе възможно.

При 3:3 дойде ударът на Димитров. В предишния сервис-гейм на Тийм, българинът пропусна две възможности за пробив при 15-40. Сега пак стигна до същия резултат, но този път прошка нямаше. Пробив, дистанционното за мача вече бе в българските ръце!

В оставащите геймове Тийм се бори като разярен лъв, за да не загуби. И стигна до пробив при 4:5, за да изравни везните. В отговор Григор прати най-доброто, което може - пробив на нула! Нов сервис-гейм за мача!

След 2 часа и 20 минути драмата най-накрая свърши с хепиенд - 7:5.

С победата Григор посегна към класиране на полуфинал в турнира, защото е много вероятно две победи да стигнат в групата, в която са още Рафаел Надал и Давид Гофен. Те играят късно довечера.

Но успехът имаше и друга стойност - тези 200 точки, които донесе, пращат Григор над Тийм в ранглистата, а и над Марин Чилич. Колкото и да е условно това, защото и тримата имат още по два мача тази седмица. Към момента, макар и виртуално (и може би временно), Димитров е четвърти в мъжкия тенис.

И по-важното: Спокойно може да се чувства като част от елита, след като вече има във визитката си и победа на този турнир, на който играят най-добрите за годината.

"Нямам думи", каза Григор на корта във флаш интервюто след победата. Ние също нямаме - не ни останаха след такава драма!