Това е спортна вечер, която няма да забравим бързо. Тя е от онези, които ни връщат към паметни мигове, фокусирали цялата енергия и колективно желание за победа на нацията.

Гледката на падналия на земята, плачещ и невярващ българин... Прегръдките с майка му и баща му, които гледаха от първия ред. Блестящият трофей... Това са неща, които правят спортната история на една нация.

С фантастичната победа българинът завърши годината с последната възможна титла в нея, която короняса най-добрия му сезон в тениса.

Феноменалното постижение да спечели турнира, на който играят най-добрите 8 играчи за годината, е гарнирано с постигнатото класиране в ранглистата - Димитров завършва годината като №3. Само великите Рафаел Надал и Роджър Федерер са пред него.

Финалът в Лондон бе изпитание за нервите на цяла България, след като Гофен напълно се бе отърсил от шока, на който Димитров го подложи преди няколко дни в мача им от груповата фаза (6:0, 6:2 тогава).

Белгиецът бе отличен, но същото трябва да кажем, и то за пореден път, за Григор. Първият сет бе влакче на ужасите - пробив за Гофен, пробив за Григор, пробив за Гофен - в първите три гейма!

При 3:4 българинът отново удари при подаването на съперника за ново изравняване - 2 на 2 брейка, 4:4 гейма. При 6:5 Григор нанесе своя удар след безкраен гейм и чак от петия сетбол.

Във втория сет Гофен заигра дяволски добре, отвърна на удара и изравни, след като стигна до пробив при 3:3. И се стигна до решителна трета част... Какъв тенис, каква драма, какви емоции! След три изпуснати мачбола при 5:2, Григор затвори мача на свое подаване, падна по очи и зарида. Останалото е история.

Несъмнено това е спортното събитие на годината за България.

Великото на вечерта е, че завърши с хепиенд. Григор Димитров е шампион на Финалния "Мастърс", след като мина през седмицата в Лондон само с победи.

И е №3 в света. Изумително.