Специалистът от Венецуела никога не е във фокуса на камерите, не говори често и по много, не излиза извън зоната на своята компетенция. А тя не е да бъде звезда, каквато е Григор, а да върши работата "зад кулисите".

Валверду е с Димитров вече от година и половина, и резултатите са очевидни. "Имаме страхотна връзка, виждаме тениса еднакво и всичко между нас се получава", казва за него Григор. А какво казва Дани?

"Във финала в неделя Димитров мина през нервите, намери пътя до победата. Когато той е в стихията си на корта, играта му е на изключително високо ниво. Но основната работа, която вършим е, да направим така, че да печели в онези дни, в които не е в стихията си. Това е въпрос на отношение, на психология - както стана във финала."

Валверду сочи към фактите: Григор през този сезон е с положителен баланс, когато се е налагало да играе тайбрек (17-10 спечелени), срещу играчи от топ 10 (8:5 победи), както и с 4 победи срещу само една загуба във финали.

"За година и половина Димитров винаги е бил изключително внимателен и отворен за това, което говорим и правим. Споделя мнението си, гледната си точка. За мен е важно да му казвам защо правим това или онова. Защо тренираме по 8 часа на ден. Фокусирали сме се върху краткосрочни цели, анализираме внимателно представянето му на всеки турнир, след като приключи."

И още нещо много важно, което мнозина са склонни да подценяват.

"Тенисът е начин на живот, лайфстайл. Този, който си извън корта, трябва да е и този на корта. В трудни моменти можеш да се притеснен, да се огънеш под напрежението. Но този, който застава срещу това с правилната нагласа, ще се справи. Опитваме да поставяме Димитров в такава ситуация всеки ден, извън корта, на тренировки също. Философията е проста: Бъди нормален и естествен, уравновесен, и извън корта, и при влизането за мач."

Венецуелецът изглежда като паметник на спокойствието и непукизма, когато все пак камерите го уловят по време на напрегнат двубой на Гришо. И точно това са думите му.

"Концентрираме се върху най-важното и опитваме да изчистим всички ненужни поводи за разсейване. Правим забавни неща извън корта, разбира се. Но ги правим като отбор. Поддържаме около Григор една спокойна, ведра и позитивна атмосфера. Но пазим и дистанция от хора, които могат да отклонят вниманието му от това, което е важно. Не можеш да оставиш главата ти да е другаде, а да очакваш да играеш добре. И добрите резултати помагат да се задълбочиш в следването на този път."

По време на работата си с Валверду, Григор няма спадове. Изкачва се нагоре в ранглистата прогресивно, печели все по-сериозни турнири.

"Той беше топ играч и преди това - казва Дани. - Но има много повече аспекти на тениса от това как се представяш в този или онзи турнир. Ежедневната саможертва, пълно отдаване, тренировките и мотивацията да си все по-добър... Всичко това трябва да бъде обединено. И при Григор това се получава."

И все пак, по-конкретно. Каква бе годината, колко значима бе победата в Лондон?

"Невероятна, много емоционална - отвръща Валверду. - Димитров си поставя много високи цели. Ние от треньорския екип отидохме в Лондон с надеждата, че той ще е в добро състояние и ще се представи силно.

Той самият обаче имаше по-високи и конкретни цели."