Швейцарецът не е играл от юли, когато отпадна още в първия рунд на "Уимбълдън" от Данийл Медведев. В мача бе видимо, че коляното му не е наред. Операцията дойде почти веднага след онзи ден, а последвалите седмици и месеци са били кошмарни.

"Имах много време да мисля, но и да се уплаша достатъчно, за да ме спохождат и идеи дори за отказване - каза Вавринка. - Това бяха ужасни четири месеца. Не правиш нищо. Дори не можеш да ходиш нормално. Поставях под въпрос смисъла на всичко, както и способностите си да се възстановя."

Стан разкрива в интервюто за швейцарския в. "Льо Матин", как тотално е загубил увереност. Изнервен от всичко, несигурен, един човек му е опора в този труден миг.

"Пиер Паганини, моят фитнес треньор, знаеше всичко и следеше всичко - разкрива Вавринка. - Той бе наясно какви натоварвания трябват във всеки определен момент. Той ме спаси."

Днес тенисистът не си прави планове да се върне и да атакува върха в ранглистата, нито си поставя цели, задължителни за 2018 г. Би трябвало да се завърне на корта на 28 декември срещу Пабло Кареньо Буста, на турнира в Мубадала.

"Психологически съм готов, но ще трябва да хвърлям по едно око на коляното, да избягвам да рискувам в началото. Цялото ми тяло ще е под наблюдение, защото не бива рязко да го вкарвам в режима на пълно натоварване."