Испанецът е смес от талант, упоритост и класа. Всичките му качества го превърнаха в един от най-обичаните и успешни състезатели в историята на този спорт.
 
Надал обаче меко казано си има и някои странности. Ритуалите му преди, по време и след всеки мач са десетки, и са неизменна част от всяко негово излизане на корта. Те го правят уникален по своему, но и понякога леко дразнещ.
 
В своята автобиография Рафа пише, че винаги е нервен преди мачовете, а проучване сочи, че подобни суеверия и повтарящи се действия могат да редуцират стреса на спортистите.
 

Надал не обича да нарича действията си "суеверия", но трудно може да ги наименуваме по различен начин. Прекалено са странни и конкретни, за да ги приемаме за нещо различно.
 
Рафа често е подиграван за чудатите си ритуали, като Новак Джокович например неведнъж го е имитирал. 
 
Испанецът обаче едва ли се трогва. Историята сочи, че те му носят успехи, независимо дали имат пряко влияние върху играта му. А трофеите са най-важният фактор за един тенисист.
 
 

Съперниците му са свикнали с неговите странности и вече ги приемат за нещо нормално. Преди всичко те изпитват огромно уважение, тъй като е един от най-страховитите опоненти в историята. 
 
Винаги е имало спекулации, че Матадора страда от нещо като обсесивно-компулсивното разстройство. Състоянието се симптоматизира с продължителна поява на натрапчиви мисли, които тревожат "пациента". Вероятно Рафа притъпява подобни признаци, които биха нарушили ритъма му на игра. 
 
А ритъмът видно е концентриран върху конкретни действия по време на пребиваването му на корта.
 
Ритуалите и повтарящите се действия на Надал вероятно са стотици. За добро или лошо обаче, обикновеният зрител знае само за тези преди, по време и след мачовете. Ще се опитаме да изброим малка част от действията на испанеца, които го правят уникален в тура. Поне в това отношение.

 
1. Винаги излиза на корта, стъпвайки първо с десния си крак. 
 
2. Вървейки до своето място, винаги държи една ракета в ръка.
 
3. След като седне, винаги слага кърпа на краката си.
 
4. Пие вода от две шишета - с топла и студена. Слага ги по диагонал до краката си, така че да гледат корта в еднакъв градус всеки път.
 
5. Винаги проверява дали чорапите са му вдигнати на еднаква височина.
 
6. Съдията на стола и опонентът му винаги го чакат за официалното започване на мача.
 
7. Винаги подскача по време на жребия (без изключение).
 
8. След като монетата бива хвърлена, винаги спринтира към своята начална линия.
 
9. НИКОГА не пристъпва линиите на корта извън хода на мача. Прескача ги винаги първо с десен крак.
 
10. Преди сервис винаги дърпа шортите си надолу. Ако мачът е на клей, изчиства с крак линията пред себе си от червената настилка.
 
11. След това дърпа тениската си от двете страни под рамената - винаги.
 
12. Следва докосването на носа...
 
Embed from Getty Images

13. ... и оправянето на косата зад ушите. Виждали сте го стотици пъти.
 
14. При смяна на полетата или отиване до стола за почивка, опонентът му винаги трябва да мине първи край съдията. Рафа седи и чака, ако се налага.
 
15. Надал винаги става втори от своя стол - независимо дали е преди началото на мача или на неговите почивки.
 
16. Винаги захапва трофеите, които печели... а те не са малко.
 
17. Винаги точно 40 минути преди всеки мач си взима леден душ. 
 
18. Избърсва се с кърпата след всяка точка, винаги по един и същи начин - първо лява ръка, после лицето и след това дясната.