Роман Абрамович от доста време не крие желанието си да реновира стадион "Стамфорд Бридж", чийто последен ремонт бе през 1998 г.
 
През миналия януари клубът представи проект за нов стадион на стойност милиард британски паунда и получи зелена светлина от лондонската управа.
 
Година по-късно обаче се появи неочаквана пречка. Става въпрос за семейство, което обитава къща край съоръжението от 50 години. 
 
Семействоп Кростуейт преценило, че разширяването на "Стамфорд Бридж" от 41 на 60 хиляди седящи места, ще хвърли сянка върху целия им дом и пуснали жалба до съответните органи.
 
Въпреки, че разрешението за строеж е подписано от кмета на Лондон, по закон семйството има своето право да обжалва. Всичко по казуса ще бъде решено в понеделник на специално заседание на общините Хамерсмит и Фулъм (райони на Лондон).
 
Макар между стадиона и къщата да минава железопътна линия, тя е най-близката сграда до съоръжението, а стойността й е 1,8 милиона паунда.
 
След като пуснаха жалба против строежа, от "Челси" предложиха на семейството първоначална компенсация в размер на 50 000 паунда, като в последствие тя ще нарастне до шестцифрена сума. 
 
Казусът става още по-заплетен, защото жилището се намира в различен адмистративен район на Лондон - Кенингстън и Челси. Този район се е обявил против новия стадион, макар реално да няма думата по казуса. Това обаче кара управниците му да се застъпят сериозно за молбата на семейство Кростуейт.
 
Семейството не е против новата конструкция, но са предложили на футболния клуб да намали източната трибуна, която хвърля сянка върху дома им.
 
Източната трибуна е предназначена за гостуващите фенове, като са предвидени 17 000 места или 28% от стадиона. Семейство Костуейт дава за пример стадиона на "Арсенал", където местата за гостуващи фенове заемат 16% от капацитета.
 
Според тях, ако трибуната се намали, то слънцето ще огрява дома им.
 
От "Челси" пък контрираха с допитване до 13 000 домакинства в района около "Стамфорд Бридж". Резултатите бяха категорични - 97,5% подкрепят строежа на новия стадион. Клубът дори плати компенсации на тези, които губят достъпа си до слънчева светлина. 
 
Клубното ръководство дори показа как евнтуален нов стадион ще помогне на икономиката в района. Годишната бройка на посетителите ще бъде около 2,4 милиона души, които ще допринесат за местния бизнес с 16 милиона паунда. "Челси" пък ще направи подобрения в инфраструктурата около стадиона на стойност 7 милиона паунда и ще стартира различни младежки програми за 6 милиона паунда.
 
Именно тези факти накараха управата на Лондон да разпише разрешението за строеж.
 
"Челси" дори е готов да откупи земята, на която се напира стадионът. Тя в момента е общинска, но ако стане собственост на клуба, то никой не може да ги спре от плановете за строеж.
 
Новият стадион на "Челси" е дългогодишна мечта на Роман Абрамович. Ако всичко бъде наред, строежът ще започне през 2019 г., и ще завърши през 2024 г.