В него той говори за представянето си през миналата година и настройката си за предстоящия турнир, за състоянието си физически и стигна ли му паузата преди старта на сезона.


– Чувстваш ли се различно като №3 в схемата?

– Определено е различно, когато погледнеш, че си трети в схемата. Но това не значи нищо. Разбира се, че съм много щастлив и развълнуван, но започваме нова година и нов турнир. Имам високи очаквания към себе си и искам да постигна най-доброто. Фокусиран съм върху работата, която ми предстои. Ще се опитам да надграждам мач за мач и се надявам да съм в състояние да играя добър тенис през двете седмици на турнира.

– Миналата година за първи път игра през целия календар – от старта до финала. Как ти се отрази това физически и психически?

– Всичко се случи много бързо и паузата между двата сезона беше прекалено кратка за мен. Искаше ми се да имам още няколко седмици за тренировки, дори не става въпрос за почивка. Все още вярвам, че програмата ни през миналата година беше много добра, особено в края на годината. Завърших изключително силно и физически се чувствах много добре. Анализирахме цялата година – какво сме направили добре и какво можем да подобрим.

– Мнозина смятат, че нещата най-накрая се подредиха за теб и е настъпил твоят момент. Имаш ли шесто чувство, че това е така?

– Докато нещо не е постигнато, не искам да имам никакво чувство, ако трябва да бъда честен. Очевидно постигнах някои успехи, които винаги съм искал да постигна. Винаги съм искал да съм играч от Топ 5 и го направих. Исках да спечеля "Мастърс" и спечелих. Не съм мечтал чак толкова за успеха в Лондон, но го постигнах. Всеки играч обича да си поставя цели. Това ти помага като се събудиш сутрин да имаш нагласата за работа, решителността, дисциплината и готовността да се жертваш.

Всички тези неща се наредиха за мен. Но не чувствам, че искам да променям нещо, защото правя това през целия си живот. Това е всичко, за което съм се подготвял и затова резултатите са налице. Просто трябва да продължавам да правя основните неща, върху които работя през цялата година и да се надявам, че мога да постигна успехите отново. Разбира се, за мен най-важен е прогресът и просто искам да съм по-добър.

– Наскоро гледах полуфинала ти с Рафа миналата година тук... (б.р. - Григор загуби епичен двубой в пет сета тогава)

– Аз също.

– Какво ти минава през съзнанието, когато го гледаш?

– О, много неща. Особено миналата година, гледах двубоя цял ден след неговия край.

– Целия ден?

– Да, почти целия. Бях толкова неадекватен и объркан. Размишлявах. Как загубих този мач? Гледах специално брейкболите и нямаше какво друго да направя. Използвах правилните удари, но той се справи. Това е. Научих толкова много от този мач. Надявам се да имам повече такива срещи.

– Били Джийн Кинг заяви, че ако все още е активна тенисистка, не би желала да играе на „Маргарет Корт Арина“ заради коментарите й срещу гейовете. Какво е твоето мнение?

– Смятам, че няма място за дискриминация в нашия спорт. Винаги одобрявам корта, на който ме поставят да играя. Честно казано, не знам какво друго да ви кажа по този въпрос. Няма място за това в тениса. Развълнуван съм, когато съм на 15-ти и когато съм на централния. На който и корт да съм, за мен е чест.

– Спечели в Бризбън миналата година, но не успя да защитиш титлата си. Готов ли си за още едно успешно представяне?

– Първите няколко мача в Бризбън бяха много тежки за мен. Спасих два брейкбола в първия. Изиграх много солиден мач срещу Кайл. В началото на годината трябваше да се изправя срещу трудни съперници. Тренирах до самото начало на турнира и все още бях до някаква степен в предсезонен режим.

За мен резултатът не е толкова важен. По-важно беше как ще се чувствам, защото нямах достатъчно време за почивка след миналата състезателна година. На практика продължих със същия режим на пътувания и тренировки. Това изпива енергията ти. Но се чувствам изключително добре и здрав. Нямам оплаквания и тялото ми се чувства страхотно. Тренирам добре през цялата седмица. Остава да изляза и да започна да играя.