Твърде рано е да говорим за това, защото тази вечер в Мадрид ще се играе двубой, който не решава нищо повече от това кой ще има добра изходна позиция за реванша. И то - в осминафинална фаза. Далеч сме от финала.

И все пак - какво е епохалното на този дуел?

От едната страна е "Реал" (Мадрид), наричан Крал на футбола. И от свои, и от чужди. И от фенове, и от мразещи емблемата и белия му цвят. И да не обичате този отбор, няма как да не го признавате за голям.

Защото няма клуб, който да е с по-висок статут в световната игра. Дори да спорите с приятели за футбол в махалата, ако тръгнете да казвате, че играчът Х е от супер класа, първото име, което ви идва наум е "той може да играе дори в "Реал"." Това сравнение използвате.

Не е случайно. Мадрид е Крал на турнира на шампионите с убийствените 12 трофея. Това е бялата фланелка, пасвала на тялото и душата на Ди Стефано, Копа, Пушкаш, Бутрагеньо, Зидан, Роналдо и днес - Кристиано Роналдо.

Когато "Реал" имаше шест купи на шампионите на Европа, ПСЖ още не се бе появил като клуб. Толкова е голяма разликата в историята и традициите.

Мадрид е на 115 години. "Пари Сен Жермен" е на 47, създаден през 1970-а, защото... Париж е трябвало да има футболен клуб, нали?

Създаден е от обединението на ФК "Париж" (който пък се появява година по-рано) и скромния клуб "Стад Сен Жермен". Периферни институции за френския футбол, да не говорим за европейския. Естествено, няма купа на европейските шампиони. Та той у дома е спечелил титлата шест пъти, което е половината от европейските корони на "Реал"!

Когато се появява ПСЖ, Мадрид има вече стотици дербита с "Барселона" и "Атлетико" в историята си. Има славата, граничеща с митология, на отбора на Пушкаш, Ди Стефано и останалите. Има врагове, но и милиони фенове по света.

ПСЖ дори и днес си няма дерби. Ултрасите от Париж най-много мразят "Марсилия" и агитката му, но това не е точно дерби, както си го пише по дебелите книги.

Фенове... Ок, популярен клуб в Париж и Франция, глобално набиращ сили с мощта на социалните медии, магнетични играчи като Неймар и маркетинговата им власт над младите запалянковци, но... далеч от десетката на най-популярните отбори на планетата.

Преди да дойдат катарските шейхове и бизнес-футболни босове, ПСЖ имаше две титли на Франция за 42 години история. Две. Това е достатъчно да си обясните какъв фактор е бил до 2012-а, нали? "Реал" печели първите си две преди Втората световна война. 

Довечера се изправят клубът, писал историята на европейския футбол и този, който опитва да я промени в едни коренно различни времена. Да, Ди Стефано и Пушкаш са привлечени в "Реал" също за сериозни суми за времето си, но не и колосални. Такива пари през 50-те и 60-те са давали и италианските отбори, че и "Барселона".

Днес никой не може, все още, да си позволи да си купи нападателна двойка за 410 милиона евро. Направи го ПСЖ с Неймар и Мбапе.

От едната страна имаме Мадрид и храма "Сантяго Бернабеу". От другата - катарските пари и амбиции, превърнали ПСЖ в символ на модерния футбол. Управляван от консорциум, принадлежащ на тази азиатска страна, парижкият клуб е лице на една огромна спортна кампания, която иска да превърне Катар в следващата световна сила в спорта и в частност - във футбола.

Трансферът на Неймар не е просто едно привличане на играч за нечувани пари (222 млн. евро). Това е послание: Можем всичко, защото имаме пари да си го позволим. В Катар през 2022 г. ще има и Мондиал, което е вероятно най-скандалното решение на ФИФА в цялата история на организацията.

Нещата са свързани. Това е маркетинг, политика, стратегия и бизнес. И край тях - футбол, и то с висока класа, защото е безспорно, че в ПСЖ са събрани изключителни играчи.

Което не значи, че успехът е гарантиран. В Шампионската лига върхът досега е един полуфинал (и то преди катарските милиарди, от 1995 г.). "Реал" е в турнира вече в 21 поредни издания, има 12 купи и стигна 7 пъти до полуфинал в последните 7 сезона. Сравнението е смазващо показателно.

Не че Мадрид не е звезден, разбира се. Не че харчи малко.

Роналдо струваше 94 милиона евро и бе световен рекорд, когато бе привлечен преди 9 години. Но съставът, който е настоящ шампион на Европа и Испания, струва общо 497 милиона евро като трансферни суми. Този на ПСЖ насреща е с обща стойност 805 милиона.

Кавани, Неймар, Мбапе и останалите довечера излизат на тревата на "Бернабеу" дори като фаворити, ако се гледа формата. Париж е убидетелен лидер във Франция и с 14 победи от последните 15 мача. "Реал" куцука в класирането на 17 т. зад "Барселона" в Испания.

И все пак - не можеш да си фаворит в този турнир на този стадион. Историята и традициите във футбола все още значат нещо.

Поне до 2022 г. и това все още необяснимо световно първенство в Катар, това би трябвало да остане така.