Иска я всеки. "Левски" с декларация днес също се включи. И оттам настояват за незабавна оставка на Петров. Нищо, че този кръг поне към "сините" бе спокоен откъм съдийство.

Какво правят на игрището хората, следящи за правилата и нормалното и честно провеждане на един мач. И защо има такива нападки към тях?

В събота в Разград Волен Чинков измисли дузпа за "Лудогорец" 30 секунди преди края на добавеното време, та да успеят домакините да бият с 1:0. Шефът му Петър Петров каза, че дузпа имало. Това бил "джъмп". Ама, разбира се, и ние видяхме - скочи футболист. Даже двама скочиха (б.а. - от англ. ез. - джъмп е скок).

В понеделник Георги Кабаков не изгони капитана на ЦСКА Божидар Чорбаджийски за два удара без топка. Не му помогна ни асистент, ни допълнителен асистент. И попадение на Каранга, доста спорно за игра с ръка, също не бе видяно от ДАС - т.нар. допълнителен асистент съдия. И двамата рефери остават без наряди... временно.

За 23 кръга в първенството, това е само върхът на айсберга. Поне 20 са случаите на фрапантни грешки, повлияли на резултати от мачове. На кой ли не отбор, не само на водещите.

Незабравими остават голът с ръка на Давид Яблонски, спасил "Левски" срещу "Верея" за 1:0, дузпата за "сините" срещу "Витоша", 11-метровият удар за "Ботев" като гост на ЦСКА, неотсъденият такъв за "Славия" пак на "Армията", скандалните решения на мача "Черно море" - "Ботев", двата отменени гола на "Верея" срещу "Славия"... И още, и още.

Имената на хората, които допуснаха тия грешки: Никола Попов, Стефан Апостолов, Волен Чинков, Ангел Ангелов, Георги Кабаков... На практика всички.

Няма кръг, няма клуб, който да не бе оцапан. Имаше и извинения от Петров няколко пъти, например към ЦСКА за дузпата, свирена от Чинков за "канарчетата", която дори играчите на гостите не искаха. И какво? Волен пак волно раздаде правосъдие, и то с решителни две точки, добавени в актива на лидера.

"Безгрешният" Попов свири онзи ден достолепно най-спокойното пловдивско дерби в историята (0:0). Грееше в пълния си блясък. Кабаков - видяхме в Русе. Бъркат, но пак са на терена. Отговорът откъм Ордена на съдиите (или на Свирките, нали с този инструмент регулират звуково мачовете) обикновено е, че върху реферите има натиск и напрежение. "Да ги оставим да си вършат работата", е призивът. Добре де...Оставихме ги.

Но другата гледна точка е, че те са съвсем нелошо платени люде. За главен съдия хонорарът е 1000 лв. на мач, което ще рече, че три от четирите кръга на месеца да ти осигурят наряд, си прибираш 3 бона. Без това да е основната ти професия. Нито един от арбитрите в българския футбол не е само съдия, има си или бизнес или друга работа. Не е зле на фона на стандарта у нас, не мислите ли?

2-3 хиляди лева допълнителен доход месечно, като тичаш 2-3 пъти по час и половина. За такива пари може би не е редно да очакваш работата ти да е безоблачна, без коректив и в нея да няма напрежение. Не са за жалене съдиите. И гръб имат, и шапка, че и добри пари взимат.

Волен Чинков, например, е служител на "Мото Пфое", където пряк началник му е Атанас Фурнаджиев - вицепрезидент на БФС. Не, не намекваме нищо.

Съдия №1 - Попов, е син на зам-изпълнителния директор Антон Попов. Стефан Апостолов е депутат от ГЕРБ, съвсем млад и успял в живота левент. Далеч сме от мисълта да гледаме кой на кого е син и кой - сват, сигурно са талантливи момчета. Само че къде е корективът за работата им? Къде са санкциите, когато сбъркат? Защото поощренията са доста приятни - хонорарите никак не са ниски.

Но законът на "омерта" при гафовете им е стоманен - "съдия на съдия око не вади". Това са хората, които винаги се завръщат и никога не са виновни. Ако играч се представи лошо в един-два мача, излиза от състава. Съдията почине една седмица, пък се появи пак в центъра на вниманието.

Съдийството ни е в най-ниската си точка - очевидно и безспорно. Напролет в европейските списъци за евентуално ръководене на мач от турнирите на УЕФА имахме едно име - на Кабаков, но е доста вероятно и той да не получи наряд.

Очевидно, не е като някой от европейската централа да ни има зъб или нещо такова. Шефът на УЕФА Александър Чеферин беше тук, изказа се ласкаво за базата, за БФС, за Михайлов... Но съдиите ни не получават европейско доверие. Едва ли е, защото екипите им не са ОК. Знаем откъде се вмирисва рибата, нали?

У нас явно нарядите се правят от някой или много твърдоглав, или много добре ориентиран в схема, която опитваме да проумеем. Чинков бе пратен свири в събота четвърто домакинство на "Лудогорец" за шампионата. Четвърто от 11. Това нормално ли е? Имаме 20 елитни съдии, а един и същ свири 1/3 от мачовете на шампиона на неговия стадион.

Кабаков ръководи здравия мач на ЦСКА в Русе, още пресен, след като бе "в бокса" от 14 декември 2017 г. Защо? Наказаха го за грешки в двубоя за Купата на България ЦСКА - "Лудогорец", като обвиненията дойдоха от гостите. Кой прави такива наряди? Не е ли най-нормалното Кабаков да не свири мачове на "червените" известно време? А не да му дадеш още първи мач след реабилитацията от "голямото наказание" пак на този отбор? Това е мина, не бомба със закъснител. Противотанкова мина.

Стигаме до това кой ръководи процесите - наряди, оценяване на съдиите, методики? Светилото Марк Бата и господин "извинявайте, ако има нещо" - Петров. Името на френския корифей винаги излиза като щит, когато трябва да се защити някой сгафил рефер. "Ние с Марк Бата гледахме ситуациите... ". И какво видяхте? Джъмп.

Откакто французинът е тук (2015 г.), нивото на арбитрите не се е вдигнало. Оплакванията са постоянни, от всички отбори. Какъв тогава е ефектът от неговата работа в България? Да не би да е именно фолиен - всички да застават зад неговата репутация и широк гръб? Той си прибира хубавата заплата и му дреме на ... "репутацията".

Време е да се погледне на проблема като на самостоятелен и твърде сериозен такъв. Да, футболът по терените на страната не е ниво "Шампионска лига", ясно е. Но безобразното съдийство по никакъв начин не помага за подобряването му. И лафове от типа "да ги оставим да си вършат работата" не важи вече. Ако ще имат гратисен период да се адаптират към напрежението и изискванията, да не взимат пари за него. Да ги даряват за благотворителност. Иначе излиза, че за калпава работа някой харчи луди пари.

Само бригадите на ДАС - безсмислени като кожена ръкавица на плажа при 40-градусова жега, ще излязат към 100 000 лева в края на сезона. Плащат ги клубовете и БФС. Честито.

Вие ако имате служители, които си вършат така работата, няма ли да се замислите за възнаграждението им?