Успехът на по-голямата сестра дойде с 6:3, 6:4, което не е изненада при формата на Серина и проблемите и с кондицията и килограмите след раждането през октомври 2017 г. Това бе едва втора победа на Винъс над сестра и от последните 10 срещи помежду им в епичното съперничество.

Но мачът в Индиън Уелс има по-особено значение и бе очакван с огромен интерес в света на тениса. На този турнир през 2001 г. сестрите Уилямс се забъркаха в един от най-грандиозните скандали в този спорт. Тогава полуфиналът трябваше да е точно Винъс - Серина, но по-голямата сестра се отказа да играе пет минути преди началото.

Това бе прието като предателство от организатори и фенове, а масово се публикува и спекулация, че двете са се разбрали Серина да продължи напред без игра.

"Никога не бихме уговорили мач, имам проблем с коляното", обяви Винъс, но лавината от критики вече бе тръгнала. Ден по-късно тя седна на трибуните, за да гледа финала на сестра си срещу Ким Клайстърс, като атмосферата бе убийствена - освирквания и обиди за двете сестри.

Серина разказа години по-късно как двете са се затворили в съблекалнята и са плакали дълго, след като са били атакувани по такъв начин. И обявиха бойкот на турнира, който е втората най-голяма гордост на САЩ в тениса след US Open.

Серина се завърна чак през 2015 г. в Индиън Уелс, след като 14 години нито един път името Уилямс не бе вписано в схемата при жените. Нито нейното, нито на сестра и. Винъс отново игра на тези кортове чак през 2016 г.

Мачът тази нощ бе първи между тях тук след скандалите от 2001 г.

"Не мисля изобщо за това, онези дни от живота ми са изтрити от паметта ми - каза Серина преди срещата. - Но знам, че тогава имаше омраза към нас, както и расизъм".

В друг мач от женския турнир световната №2 Каролине Возняцки победи Аликсандра Саснович с 6:4, 2:6, 6:3 и е в четвъртия кръг.

Каролине Гарсия победи Дария Гаврилова със 7:5, 6:4.