Двата родни гранда ще стартират поредица от пет двубоя помежду си в рамките на два месеца - нещо невиждано до този момент.
 
Това ще изравни рекорда от сезон 2013-14, когато двата тима се срещнаха 6 пъти, а при ясната перспектива, че през есента ще има минимум едно дерби като част от новия сезон, то 2018 г. ще изравни 1950 г., като календарната година с най-много мачове между "Левски" и ЦСКА" - 6. Нещо повече - при прищявка на програмата на първенството и жребия за Купата, сблъсъците през 2018 г. могат да станат 7, че дори и 8.
 
В неделя от 13 ч ще бъде 23-то мартенско дерби.
 
Статистиката сочи, че "Левски" има предимство през този месец - 10 победи за "сините", 7 за "червените" и 5 равенства. Ако погледне мартенските двубои само за първенсто, статистиката е равна с по 7 победи и 4 равенства.
 
Отбелязани са 57 попадения, което прави средно по 2,59 на мач. Ако вярваме на статистиката, то в неделя би трябвало да видим голове.
 
Единственото мартенско нулево равенство е през 2010 г. В мач, който влиза в челото на класацията на най-слабите дербита. За него ретроспекцията е съвсем лаконична: 97 минути игра и нито едно чисто голово положение.
 
Последното мартенско дерби бе през миналата година. "Левски" спечели с 2:1, достигайки до пълен обрат в рамките на 7 минути. Това прекъсна и ужасяващата серия на "сините" от 7 мача без победа над ЦСКА в шампионата.
 
Арсенио Нунеш откри в 3-та минута с красив гол, но 20 минути преди края чехословашкото дуо - Роман Прохазка и Давид Яблонски, донесе радост на "сините" фенове с по едно попадение.
 

Интересен факт е, че четири от седемте победи на "Левски" в шампионата са именно след обрат. Освен миналогодишния, "сините" обръщат мача през 1985 г. (3:1), през 1988 г. го правят от 0:2 и то за 10 минути. В онзи мач падат пет гола в рамките на 30 минути. Постигат го и през 1999 г., от 0:1 до 3:1, а накрая Асен Букарев, който тогава играе в червено, вкарва за 3:2.
 
Дерби №10 в историята е и първото през месец март. Датата е 23.03 1950 г., а действията се развиват на несъществуващия вече стадион "Юнак", намиращ се между сегашния "Васил Левски" и едноименната метростанция.
 
"Левски" побеждава с 1:0, а единственото попадение бележи Арсен Димитров, впоследствие "сините" стигат и до титлата.
 
На 2 март 1983 г., двата тима се изправят в четвъртфинал за Купата на Съветската армия. Година по-рано "армейците" са играли полуфинал в Европа. В редовното време мачът завършва 1:1.

"Левски" открива чрез Краси Чавдаров в 60-та минута, а 17 по-късно Ради Здравков изравнява и се стига до дузпи. Стойчо Младенов изпуска за "червените", но от "Левски" това правят Божидар Искренов и Пламен Николов, което праща ЦСКА на полуфинал, загубен от "Локомотив" (Пловдив) в емблематичен мач, игран в Ихтиман. 
 
В последните 20 години, дербитата през март са седем. Три победи за "Левски", две равенства и две за ЦСКА. 
 
Този месец през 2014 г. навява приятни спомени за червените фенове. На 8-и, ЦСКА печели с 1:0, в мач с шест червени и 16 жълти картона - истинска битка, в която футболът остава на заден план. Единственото попадение бележи Емил Гъргоров от дузпа, след нарушение на Станислав Ангелов.
 
Седмица по-късно, мачът не е по-красив. Нещата отиват към скучно 0:0, когато Пламен Крачунов вкарва в последните секунди и хвърля в екстаз "червените" фенове. 
 
 
Тогава двете дербита са посетени от общо 19 хиляди зрители.

Доста по-малко от близо 25-те хиляди, които се изсипаха за едим мач през миналия октомври. Но да не забравяме, че в онези дни на март 2014 г. ЦСКА бе трети, без шансове за титла, а "Левски" - пети.

Мартенската битка се задава в неделя, а след нея ще гледаме три през април (два полуфинала за Купата на България и един плейофен дуел) и една през май.

Дербита да има. И интрига, емоции, адреналин... а в тези мачове това няма как да е иначе.