Идеята зрее след водопада от критики, засипал реферите в Първа професионална лига. И той не дойде случайно, защото техните грешки станаха хронични и влияят на резултатите от мачовете.

В резултат на серията гафове и натиска от клубове и медии, шефът на съдийската комисия Петър Петров подаде оставка. Предстои да бъде избран негов наследник.

Идеята е нарядите да се определят с компютър и да са на абсолютно случаен принцип, като единствено за дерби мачовете да се номинират - примерно - тримата най-високо поставени арбитри в ранглистата.

Но и за тези двубои отново да се търси независимо и електронно посочване. А не както досега - определяне на нарядите от гуруто Марк Бата и шефа на комисията.

Оповестяването на наряда да става 24 часа преди мача, а не дни по-рано, като това би намалило вероятността някой да опита да влияе на съдията.

Разбира се, идеята още не е изкристализирала в конкретика, но е много вероятно президентът на БФС Борислав Михайлов да я обсъди с бъдещия шеф на комисията.

Защото хората от оперативното звено на Футболния съюз със сигурност ще го предложат пред преизбрания наскоро Михайлов като вариант.