Това съобщи президентът на Футболната асоциация на страната Клаудио Тапия.
 
Хаусеман, много качествено крило с 55 мача за Аржентина, има 13 попадения с националната фланелка на страната. Медиите твърдят, че причината за смъртта е рак.
 
Известен беше като футболист с чудесни дрибльорски качества, важна част от концепцията на Сесар Луис Меноти на Мондиал'78 при спечелването на титлата, както и четири години по-рано при участието на тима на Световното в Германия.
 
Хаусеман стартира професионалната си кариера в Дефенсорес де Белграно и се превръща в истински идол за публиката на "Атлетико Уракан", където играе в огромна част от кариерата си. Също така е носил екипите на гранда "Ривър Плейт", "Коло Коло" (Чили), "Амазулу" (Южна Африка), "Индепендиенте" (Санта Фе) и нискоразредния "Ескурзионистас", където приключва с футбола през 1985-а година. В професионалната си кариера има 349 мача и 129 гола.
 
Повечето от бившите му съотборници в различни отбори изразиха съболезнованията си за преждевременната смърт, но добавят, че Ел Локо (Лудия) ще живее вечно в сърцата и спомените им.
 
"С много мъка приемам смъртта на Ел Локо Хаусеман. Нека да почива в мир, заяви един от световните шампиони от 1978-а година и бивш халф на Тотнъм Освалдо Ардилес в Туитър.
 
"Уникален. Имаше всички качества, които съществуват на света и във футбола. Смел, бърз на терена и извън него. А като човек, много смирен. За мене беше привилегия да играя толкова много мачове с него, казва още Ардилес.
 
Даниел Валенсия, друг от световните шампиони на Меноти е написал: Най-прекрасният луд човек на света. Целият свят скърби. Всички технични играчи скърбят. За мене като човек, който е играл стотици мачове и който е гледал хиляди по целия свят, той си остава най-доброто крило изобщо.