Преди 15 години бе сочен за един от най-обещаващите футболисти не само в България, но и в световния футбол.
 
По една или друга причина, кариерата му не се разви какво трябва, и от дете чудо, той си остана пропилян талант.
 
В момента е в 14-ия си клуб - хърватския "Риека", но за момента влиза във форма с дублиращия тим.
 
Има и 43 мача и 6 гола а България, едва 20-годишен бе повикан за Евро 2004, но не можа да постигне повече, а преди години световните медии го сочеха за по-талантлив и от Уейн Рууни, който стана голмайтор №1 на Англия и "Манчестър Юнайтед".
 
Този факт отчетоха от "Goal", които представиха някои от играчите, които пропиляха своя талант.
 
Ето кои попаднаха там, освен Валери Божинов:
 
Embed from Getty Images
Адриано:
 
Пробива в първия състав на "Фламенго" на 17, а година по-късно е закупен от италианския гранд "Интер". Прави няколко невероятни сезона, а всички го определят за наследника на феномена Роналдо. Предвещават му "Златна топка" и чупене на доста голмайсторски рекорди. През 2004 г. обаче смъртта на баща му се отразява доста тежко на Адриано. Започват проблeмите му с алкохола и депресията. Качва кила, играе слабo, пропуска тренировки. През 2008 г. се завръща в Бразилия, което се оказва пагубно за кариерата му. Забърква се със съмнителни типове и се отдава на няколкодневни партита с доста алкохол и наркотици. Големият футбол за Адриано приключва, а години по-късно легендата на "Интер" Хавиер Санети признава, че никога няма да си прости, че не е помогнал на младия Адриано да излезе от депресията и да развие таланта си.
 
Embed from Getty Images
Фреди Аду:
 
Детето чудо на американския футбол. Така бе определян роденият в Гана, но израсъл в САЩ играч. Подписва професионален договор едва на 14, а на 15 започва да играе в МЛС за отбора на "ДС Юнайтед". На 16 вече е национал на САЩ, а на 18 е закупен от португалския гранд "Бенфика". Именно в Португалия всичко се преобръща. Европейският футбол се оказва непосилно предизвикателство за него, така и не оставя следа никъде. В момента е на 28 и ще играе за 14-ия си тим. Мина през сръбски "Ягодина" и финладския "КуФу 98". Самият той определя ранното си заминаване в Европа като най-голямата си грешка. Според него САЩ не подготвя талантите си за истинския футбол - този на Стария континент.
 
Embed from Getty Images
Антонио Касано:
 
Брилянтен нападател, но страшно луда глава. На 17 Касано споделя: 
 
"Аз съм играч с невероятни качества" и тогава бе прав, но преди две години  Антонио заяви:
 
"Не постигнах и 50% от това, което можех, всичко е по моя вина".
 
Мина през клубове като "Реал" (Мадрид), "Рома", "Милан", "Интер", но навсякъде си тръгваше със скандали. Славата на младини не се отрази добре на момчето с гореща южняшка кръв. Жени, алкохол, неспазване на спортния режим, все причини, които го провалиха. Според Касано, най-великите неща на този свят са секса и храната.
Embed from Getty Images
 
Макаули Кристантъс:
 
Може би непознато име за мнозина, но през 2007 г. изведе Нигерия до Световната титла за юноши. Остана на второ място за най-добър играч на първенството, изпреварен единствено от Тони Крос. "Реал" (Мадрид), "Челси" и "Тотнъм" дълго наддаваха за него, но накрая нигериецът им отказа, реши да се развива в родния си "Хамбргер". Така се разви, че не изигра нито един мач за тима, а 11 години по-късно играе в третодивизионния испански "Мурсия".
Embed from Getty Images
 
Себастиан Дайслер:
 
Когато бе юноша, немските специалисти бяха сигурни, че името на Дайслер след време ще се нареди до тези на Бекенбауер и Герд Мюлер. Крилото преминава в "Байерн" (Мюнхен) на 22, а всички очакват от него, да е новата звезда на тима, която ще изведе "Байерн" до много успехи занапред. Всичкото това напрежение обаче срива психиката на Дайслер, който изпада в тежкад епресия. Така и не развива потенциала си, стига и до клиники. На 27, решава да приключи всичко това и спира с футбола. В момента живее спокойно със семейството си във Фрайбург, но остава запомнен като изгубения талант на немския футбол.
Embed from Getty Images
 
Денилсон:
 
След добри изяви в "Сао Пауло", "Бетис" го купува за рекордните тогава 21,5 милиона. Бразилецът заиграва добре в Испания, а през 2002 г. идва върхът в кариерата му - става Световен шампион с родината си. Денилсон влиза в графата на изключителните бразилски футболисти редом с Роналдиньо, Роналдо и Кака, но от Мондиала всичко тръгва надолу. Явно мислейки, че е постигнал всичко, той се отдава на веселби и така и не играе на високо ниво повече. Минава през Виетнам, Саудитска Арабия, долните дивизии на Бразилия, за да завърши в гръцкия "Кавала".
 
Embed from Getty Images
Ройстън Дренте: 
 
Когато на 20 те купи "Реал" (Мадрид), значи си изключителен талант. Дренте изиграва 65 мача за "белия балет", но така и не се налага в тима. Мнозина го определят като "лошо момче" - проблемен характер. След "Реал" продължава да играе футбол на професионално ниво, но се отдава на голямата си страст - музиката. Дренте е рапър, има си и албум, а някога "Реал" го взе заедно с Уесли Снайдер, те бяха талантите на Холандския футбол.
 
Embed from Getty Images
Уей Харисън:
 
Може би най-трагичната история в списъка. Определян за дете чудо, на 18 подписва с клуба на сърцето си - "Ливърпул". Джо Фаган споделя, че такива играчи се появяват веднъж на 20 години. Тежка контузия в коляното обаче така и не му позволява да запише мач за мърсисайдци, а на 24 се отказва. Започва работа като шофьор в Стокпорт, където умира през 2013-а на 46.
Embed from Getty Images
 
Майкъл Джонсън:
 
Националният селекционер на Англия - Свен-Йоран Ериксон заявява: "Това момче е бъдещето на Англия". На 19 Джонсън излиза за родния си "Манчестър Сити" в градското дерби с "Юнайтед". Талантът му личи отдалеч, наистина страхотни качества, но Джонсън не успява да понесе напрежението, това признава самият той години по-късно. Днес е на 30 и не е играл професионален футбол от шест години.
Embed from Getty Images
 
Боян Къркич:
 
Сръбската перла на "Барселона". Играчът, който трябваше редом до Меси да изведе отбора до невиждани висоти. Франк Рийкард го нарече съкровище, а Къркич дебютира за мъжкия тим по-млад и от Меси. Нещата обаче не му се получиха по план и след "Барса" сменя "Рома", "Милан", "Аякс" и "Стоук Сити". В момента играе под наем в "Алавес".
 
Embed from Getty Images
Ний Ламптей:
 
Едва ли всеки ден Пеле посочва някого за свой наследник. Направи го с ганаецът Ламптей. След изключително тежкото си детство в родина - изгонен от баща си алкохоли, живее като бежанец, налага му се няколко пъти да сменя религията си, за да намира подслон, той бяга в Белгия. Там започва да играе за "Андерлехт", а всички са впечатлени от качествата му, дори Пеле. Ламптей обаче не успява да се развие и така и не заиграва футбол на голямо ниво.
 
Embed from Getty Images
Лий Шарп:
 
Преди Гигс, именно Шарп печелеше сърцата на феновете с играта си по фланга. Направи доста силни сезони с "Манчестър Юнайте", но славата го главозамая, а проблемите му извън терена не се понравиха на Алекс Фъргюсън. След "Юнайтед", Шарп така и не заигра на високо ниво отново.
Embed from Getty Images
 
Федерико Македа:
 
Алекс Фъргюсън го определи като един от най-талантливите играчи, които е тренирал, но и доста луда глава. Италианецът дебютира за "Манчестър Юнайтед" с победен гол срещу "Астън Вила", но така и не успява да задържи нивото си. Пращан е шест пъти под наем, а в момента играе във вотродивизионния италиански "Новара".