Сблъсъкът обещава да е зрелище, което крещи: "Не ме пропускайте".

Едва ли има фен на футбола, който да е гледал фантастичното шоу, завършило 4:3 за "Ливърпул" в началото на тази година, и да не иска отново да види двата отбора на едно игрище.



Домакините се уповават на "Анфийлд", който има репутацията да придобива вид на леговище на лъвове в европейски вечери под прожекторите. Прочутата трибуна "Коп" е голям аргумент за "червените", но не може да победи сама машината на Пеп Гуардиола.

"Манчестър Сити" за мнозина е най-силният отбор в Европа през сезона. Но не обича да пътува до Ливърпул и да среща този съперник. Небесносините не са печелили на "Анфийлд" от 2003 г., като за последните 15 години имат 11 поражения и 6 ремита на този стадион във всички турнири.

След идването на Пеп Гуардиола в Манчестър, "Сити" спечели един мач срещу "Ливърпул" с убедителното 5:0 миналата есен, загуби два (0:1 и 3:4) и направи едно равенство - 1:1.

Историята на двата клуба не може да се сравнява, особено когато говорим за европейски турнири. "Червените" са в елитната петица на континента по купи на шампионите с 5. Толкова имат "Байерн" и "Барселона", а по-напред са само "Милан" (7) и "Реал" (12). "Ливърпул" има и още два загубени финала за Купата с големите уши.
Embed from Getty Images
"Сити" е записал само едно участие в надпреварата на шампионите преди идването на шейховете от Абу Даби в клуба (2008 г.) и дотук е стигал най-много до полуфинал. Несравними като традиции в надпреварата. А и - не само.

Клубът от "Анфийлд" е втори по титли на Англия с 18, докато "Сити" има 4. Историята е на страната на домакините, а настръхналата трибуна "Коп" и стената от шум на стадиона довечера - също.

Класата на "гражданите", които играят убийствен футбол при Пеп през сезона, е контрааргументът. Много силен при това. Статистиките на "Сити" през сезона са феноменални:

27 победи в 31 мача в първенството. 88 вкарани гола, средно по 2,83 попадения средно на мач. 84 точки от 93 възможни. И рекорди, рекорди.

В събота при поредната лекция и 3:1 срещу "Евертън" като гост, отборът на Пеп притежаваше топката в 88 процента от времето. На практика, домакините я имаха, когато биеха аутове и тъчове, или си разменяха 1-2 паса (рядко!). Това е "Сити" в първенството.
Embed from Getty Images
В Европа обаче нещата са различни, а и трудностите, които този отбор има исторически срещу "Ливърпул", може отново да лъснат.

Тимът на Юрген Клоп също вкарва голове с огромна лекота (втори със 75 попадения в първенството) и е другият във Висшата лига, който възхищава експертите и неутралните с динамика, преса и атакуваща игра. А и споменът за онзи пряк двубой още е жив!

Факторът "Анфийлд", на който отново акцентираме, никак не е за подценяване. "Ливърпул" е губил на него веднъж в последните 30 мача (за 12 месеца) - от "Уест Бромич" за Купата на ФА през януари.

Интересна е и историята на сблъсъците Клоп - Гуардиола, след като германецът и испанецът не спират да си разменят взаимни комплименти.

Двама от най-харизматичните треньори на новото време са се срещали 13 пъти, като Юрген води с 6 победи - 4 с "Борусия" срещу "Байерн" и 2 с "Ливърпул" срещу "Сити". Пеп има пет успеха (4 в Германия, 1 в Англия), а две срещи завършиха наравно.

И още един детайл от голямата картинка: Кевин де Бройне от "Сити" и Мохамед Салах от "Ливърпул" са двамата най-добри футболисти в английското първенство за сезона, както и двама от най-силните в Европа. Между тях ще бъде избран Футболист на годината на Англия след няколко дни. И - ето чудесна възможност за пряк дуел на най-осветената и глобално достъпна сцена.

Довечера всичко това е само статистика, когато в 21,45 часа се чуе първият сигнал на рефера и стадионът ревне..

След химна на Шампионската лига и онова познато и хорово "You`ll Never Walk Alone", битката започва отначало. На всички ни се иска да е това, което предвкусваме.

Футбол с мисъл за атака, голове и зрелище.

И интрига, която да се пренесе и в реванша след седмица.