Програмата разпореди така, че на Разпети Петък, в навечерието на един от най-светлите празници, футболът да решава важни въпроси.

В 14,30 часа се започва.

"Ботев" приема "Левски" в стар сблъсък с много традиция и история, а в момента - и с пряко значение за класирането на домакините и гостите в шампионата. "Канарчетата" са пети с 42 точки и трудно могат да се надяват да настигнат третия - "сините" (50), но... Успех у дома днес ги доближава доста до тройката.

Приоритет за "Ботев" категорично ще са мачовете срещу "Славия" в полуфинали за Купата на България, като това може да се окаже най-прекият път към Европа (както стана миналия сезон за "жълто-черните").

"Левски" няма право на грешка след две поредни загуби и общо три мача без победа. Само на 2 т. зад столичния гранд е "Берое", който късно вечерта играе градско дерби с "Верея", в което е фаворит.

А евентуално изпускане на третото място ще е ужасна новина за "Левски", който има горчив опит от инфарктен бараж за Европа миналия сезон. Да, има още 8 кръга след днешния, но за отбора от "Герена" те включват 2 срещи с "Лудогорец" и 2 с ЦСКА - а и с двата съперника "Левски" има красноречиво отрицателен баланс в последните 18 месеца.

Положителното е, донякъде, че тимът на Делио Роси държи и допълнителна карта, която може да се окаже жокер - полуфинали за Купата на България. Но и те са срещу ЦСКА в два мача, а след една победа над този противник от последните 13 мача... С две думи - "Левски" няма място за отстъпление.

В 17 часа идва и основното блюдо за деня.

"Лудогорец" приема ЦСКА на върха в класирането и има шанс да увеличи аванса си на 6 точки. Преди полуфиналните битки, които очакват "червените" със "сините", и със сигурност ще отнемат психически и физически сили (а може да нанесат и кадрови удари) от конкурента, победа днес на Разград може да е решителен удар за титлата. Докато отборът на Стамен Белчев лее кръв в сблъсъците с "Левски", лидерът "Лудогорец" ще почива и ще се концентрира върху оставащите мачове от първенството. След днес, те са 8.

ЦСКА обаче ще гледа по друг начин на дербито днес. Победа в Разград би била нокдаун, ако не и нокаут в психологията на битката за титлата. Тя ще е трета поред срещу "Лудогорец", втора в дома му... Удар, какъвто досега за 7 години в елита на футбола ни този клуб не е понасял.

А, да - и не само като подробост. Успех на ЦСКА ще изравни точките на върха и ще прати там "червените" заради предимство в преките двубои.

В късния мач от 19,30 ч се срещат "Верея" и "Берое", а точките са важни само за исторически по-големия отбор от Стара Загора. Беройци биха на "Герена" преди пет дни и успех днес ги оставя "на гърба" на "Левски" в преследването на третото място. А ако резултатът в Пловдив не е победа на "сините", отборът на Александър Томаш може да е трети още довечера.

Изобщо - тройна доза интригуващ футбол от България. Естествено, не с качеството на Шампионска лига или английско, испанско първенство. Но и това, че мачовете ще са с огромен заряд, не е малко.

Букмейкърите виждат нещата така:

"Левски" е фаворит в Пловдив с 1:1,80, а за успех на "Ботев" ставките са около 1:3,60.

В Разград предимството е за домакините - 1:1,83 срещу 1:3,60 за ЦСКА.

Мачът в Стара Загора не фигурира в повечето букмейкърски къщи, вероятно с очевидния аргумент за явен фаворит в него - а именно, "Берое".