Турнирът е по-различен по не една причина. Защо ли? Предлагаме ви материала на приятеля на Дир.бг Александър Даракчиев, който живее във Флорида и за поредна година бе на трибуните в Кий Бискейн. Неговите думи ще ви пренесат в атмосферата на надпреварата и ще ви разкажат защо е тъжно, че това бе последният финал там.

Последните финалисти на последния турнир, проведен в милионерския остров. Един срещу друг застанаха американският исполин Джон Иснър и Александър Зверев. Иснър победи, но всички на стадиона, както и хилядите, минали през трибуните на тазгодишното издание на турнира, мислеха за още нещо, встрани от мача.

- За последно в Кий Бискейн, наистина ли?

- Да, приятел, за съжаление е така, толкова е жалко...

Подобни разговори можеха да се чуят почти навсякъде из десетките кафенета, магазинчета за сувенири, щандове за наливна бира и всякакъв алкохол и коктейли. Носталгията беше обхванала хората, още преди турнира да е свършил. И с право. Този "Мастърс" имаше специфична аура и само, който е го е посещавал през годините, би могъл да разбере това.

Спомена го и големият Роджър Федерер, който рано напусна надпреварата тази година, след като победи Рафа Надал на финала през 2017-а. В думите си след мача, в който изненадващо загуби от Кокинакис, Роджър обърна специално внимание на последното издание, провеждащо се тук. А след като един от най-великите изказва неприкрито съжаление, че турнирът вече няма да е в Кий Бискейн, вероятно има защо.

Историята на Маями Оупън започва през 1985 година, когато бившият номер 5 в света Бъч Бъхолц го замисля като първият голям турнир през годината (по това време Откритото първенство на Австралия играе през декември).
Embed from Getty Images
Първоначално надпреварата е в Делрей бийч, а след това - в Бока Ратон. През 1987-ма турнирът започва да се провежда в Крандън парк на новопостроения тенис център. Видял епични битки през годините, дал началото на сблъсъците между Федерер и Надал, Маями Оупън определено има специално място в сърцата на тенис феновете.

Кий Бискейн е може би най-красивото място в околностите на Маями.

Островът, който е с дължина около 5 мили (8 км), и до който се стига по два моста, се намира на не повече от 15-на минути от ценъра на мегаполиса. Но разиката е огромна.

Докато в големия град хората се задушават от трафика и хилядите забързани нанякъде работещи и неработещи, туристи и зяпачи, само на един хвърлей разстояние, сред зеленина и палми, човек може да си помисли, че е в друго измерение.

Дом на известни медици, политици и „обикновени“ милионери, чист и излъскан, с дълги плажни ивици, на които в делнични дни може да не видиш никого с часове. В края на острова се намира и национален парк, дом на много редки птици и животни, а в края на този малък рай, е 20-метров морски фар от 1825 година, който е туристическа атракция.

Именно местните жители на Кий Бискейн, отдали се на спокоен и здравословен живот, разходки и спорт, са в основата на многото брожения срещу турнира през годините. От доста време разглезените чичковци и лелки, обитаващи прескъпите къщи и апартаменти в околностите, роптаят срещу хилядите тенис фенове, които завладяват островчето по време на тези близо две седмици в края на март.

Именно това е една от конспиративните теории, които се въртяха във въздуха из Крандън парк по време на мачовете.

Че в основата на правните спънки, които попречиха да се одобрят плановете за модернизация на съоръженията през 2013 г., включващи пълна реновация и три нови корта, са именно влиятелни хора, които живеят на острова.
Embed from Getty Images
Като причина естествено бяха посочени тривиални неща като това, че се нарушавали законови ограничения при използването на териториите на парка, в който се намира тенис центърът.

От 2019-а Маями Оупън ще се провежда на новостроящи се съоръжения около стадиона за американски футбол на "Маями Долфинс". Преди началото на турнира тази година Винъс Уилямс направи символична първа копка. Намиращият се в непривлекателна и индустриално изглеждаща част на града стадион, със сигурност ще кара доста от ежегодно посещаващите турнира хора да въздишат с носталгия по предишните издания.

Имах възможността да си поприказвам с хора, които не са изпускали издание на надпреварата от 1987 г. Един от тях е израснал в Бруклин, Ню Йорк и живее във Флорида. И не се поколеба да каже, че не би заменил седмица в Кий Бискейн дори за седмица на US Open.

Тазгодишното последно издание на турнира леко бледнееше в сравнение с последните заради отсъствието на ред големи имена.

Рафаел Надал се отказа поради контузия, мъчеща го от началото на годината. Към традиционно отсъстващите напоследък Мъри, Вавринка и Доминик Тийм добавяме също така отпадналият рано Новак Джокович, за да разберем, че надпреварата беше по-постна откъм имена.

За капак поставеният под номер едно Федерер отпадна още в първия си мач от нахъсания австралиец Танаси Кокинакис и във фаворит се превърна възроденият Хуан Мартин дел Потро. Аржентинецът след дълга борба с контузии има доста успешна 2018 година и спечели "Мастърс" турнира в Индиън Уелс, предхождащ този в Маями. Всички предпоставки за пореден успех бяха налице. А не на последно място, стадионът в Крандън парк се превръщаше в нещо подобно на мач на аржентинския национален отбор по футбол за мачовете на Делпо.
Embed from Getty Images
На двубоя му от третия кръг в първата неделя от турнира срещу Кей Нишикори човек би си помислил, че е попаднал на няколко хиляди километра по на юг, на някое тенис събитие в Буенос Айрес. Хиляди аржентински фланелки и знамена заляха централния корт и бирата се лееше като вода под жаркото слънце в 30-градусувата жега.

Съдията не можеше да укроти понякога и повече от минута скандиращите и пеещи аржентинци, които се надяваха да видят пореден триумф на своя идол. Същите сцени се повтаряха на всеки следващ мач на Дел Потро, а шокът дойде в полуфиналния му мач срещу друг исполин, Джон Иснър. Загуба, която вероятно само роднините на американеца са се надявали, че може да се случи.

Българското участие в Маями за втора поредна година завърши безславно.

Топ ракетата ни Григор Димитров, поставен под номер 3 в турнира, след главозамайващата миналата година, продължи да затъва в посредственост.
Embed from Getty Images
След като и през 2017-а отпадна рано-рано тук, сега той се справи с мъка във втория кръг с немеца Мартерер, за да се изправи след това срещу французина Жереми Шарди. Вялата игра на Димитров пред погледите и скандиранията на десетки българи край корта, не го доведе до нищо добро. Загуба с 4-6 4-6 и за втора поредна година ранно отпадане в Маями, след като през 2016-а Григор записа престижна победа срещу Анди Мъри и се представи далеч по-успешно на този турнир.

Опитите да говорим с него след загубата и да разберем дали скорошната му контузия има пръст в слабите му игри напоследък, удариха на камък. Димитров, изнервен след загубата, напусна корта и тенис комплекса светкавично след мача.

Малко в сянка остана и другата българска следа на турнира. ATP-супервайзър беше Миро Братоев, за когото това беше още един от дългата листа с престижни турнири, на които е изпълнявал тази или подобни функции. Последното издание на Маями оупън в Кий Бискейн донесе неочакван победител при мъжете.

Изстрелващият размазващо мощни сервиси Джон Иснър стигна финала с изненадващи победи над Дел Потро на полуфинала и Марин Чилич в четвърти кръг. Специалистите предричаха успех на Александър Зверев на финала, но след трисетов мач Иснър направи триумфа на домакините пълен.

Американката Слоун Стивънс спечели турнира при жените, Боб и Майк Брайън – при двойките мъже, а Коко Вандевенге беше едната от двете триумфиращи при двойките жени. Пълна доминация на САЩ.

Последният турнир в Кий Бискейн е вече история.

За хората, които са имали шанс да се докоснат до нея, ще останат незабравими спомени от гладиаторските битки по кортовете в Крандън парк тенис център. И с унищожителното слънце през деня и тоновете слънцезащитни кремове, уникалният бриз от атлантика на вечерните мачове от турнира...

С десетките продавачи на напитки и сандвичи, които те заговарят на испански преди да го направят на английски, и с уникалната гледка от високите редове на централния корт... И още, и още.

Със сигурност всяко следващо издание на новостроящите се съоръжения ще бъде пречупвано през призмата на 31 годишната история, писана на това вълшебно място. Embed from Getty Images