И всякаква футболна логика води до такъв извод.

Каталунците играят повече от убедително през този сезон и почти си осигуриха титлата в Ла Лига с девет точки преднина пред втория "Атлетико".
 
Тимът на Ернесто Валверде няма загуба от 17 януари, когато падна от "Еспаньол" в първи мач за Купата, който не се оказа фатален. Оттогава са със 17 срещи без поражение, въпреки че на няколко пъти бяха близо до такова.
 
Въпросната загуба от градския съперник е единствената след мачовете с "Реал" за Суперкупата на Испания в началото на сезона.
 
 
"Барса" играе с настроение и се измъкна в трудна ситуация при последното си гостуване на "Севиля", когато се оказа изоставащ с 0:2 и изравни с две попадения в края.
 
Гостуването на "Челси" в осминафиналите също бе притеснително за тима, но и тогава Лионел Меси отбеляза, за да доведе мача до равенство (1:1).
 
Именно формата на аржентинеца е ключов фактор за добрите резултати и сякаш двете неща закономерно вървят ръка за ръка.
 
Лео е с 9 гола в последните си седем мача на клубно ниво и е с шест попадения в Шампионска лига.
 
Статистиката на "Камп Ноу" изглежда още по-внушително в полза на "Барса". Тимът допусна едва четири попадения в дома си за последните 15 срещи.
 
"Барселона" за последно загуби на своя стадион в Шампионска лига през 2013-а срещу "Байерн" с 0:3 на полуфинал. Тогава германците буквално пребиха своя съперник с общ резултат 7:0.
 
 
За "Рома" ще е трудно да причини онова фиаско на каталунците, но този отбор никога не трябва да бъде отписван на 100 %.
 
"Вълците" не си спомнят с добро последния си сблъсък с "Барса". През 2015-а двата тима се срещнаха в групите и каталунците ги отнесоха с 6:1.
 
Отборът от Рим никога не е стигал полуфинал в Шампионска лига (в този формат, иначе има загубен финал на стария турнир на шампионите през 1984-а), а участието на четвъртфиналите тази година е третото в историята.
 
Възпитаниците на Еузебио Ди Франческо са трети в първенството и ако завършат на тази позиция това ще се счете за успех.
 
Очаква се "Барса" да излезе на "Камп Ноу" с типичното за Валверде 4-4-2. Лео Меси и Луис Суарес, които донесоха точката срещу "Севиля" ще водят атаката.
 
Зад тях ще действат Бускетс, Ракитич, Иниеста и Дембеле. В защитата все по-рядко има изненади - Алба, Пике, Юмтити и Сержи Роберто. Марк Андре Тер Щеген ще застане на вратата. Единствената вероятна промяна би било включването на Паулиньо като титуляр, вместо някой от тримата халфове.
 
Embed from Getty Images
 
В "Рома" рокадите са много по-вероятни, най-вече в атака. Джеко ще я води и се очаква в по-заден план да му помагат Ел Шаарави и Пероти.
 
Халфовата линия ще покриват Стротман, Наинголан и Де Роси. В защитата промени са малко вероятни - Коларов, Фацио, Манолас и Флоренци
 
Най-силното оръжие за "вълците" сякаш е техният страж Алисон, който прави сезона на живота си и предизвика интереса на най-големите европейски клубове.
 
Ако той удържи приличен резултат на "Камп Ноу", то "Рома" може да мисли за нещо голямо на "Олимпико". Но това минава през геройско представяне в Испания тази вечер от 21,45 часа.