Най-добрият рефер на Италия в последните години е уплашен, защото това е стара традиция да се отправя смъртна заплаха.

Оловното парче от патрон било прилежно опаковано в плик за писма, а подобни са пристигнали в същия ден на адресите на шефа на италианските съдии Марчело Ничи и заместника му Нарсисо Писакрета. И тримата са описали всичко пред органите на реда и предстои разследване.

Ничи се появи в телевизионно предаване в четвъртък вечер и разкри ужасните заплахи към тримата. Той обвини медиите в страната, че нагнетяват напрежението около реферите след големи мачове.

"Един водещ на предаване каза в ефир наскоро, че съдиите са обявили война на феновете и на футбола. И добави, че "на война се стреля, а не се говори". Ето ги последствията от такова безотговорно поведение", каза шефът на футболните арбитри.

Напрежението през този сезон идва и от масовото недоволство на привърженици и медии от използването на VAR - системата за видеоповторения в подкрепа на рефера. Няколко важни гола бяха признати или отменени с нея, което доведе до вълна от критики.

Италия стана една от първите страни, които въведоха VAR в първенството си и системата се използва буквално във всеки мач.