Или ако ги  помни, то ще е за да не се повторят.
 
Повечето от тях са породени от емоционалното състояние, в което са поставени играчите и големият стрес, който поражда играта, която практикуват.
 
Той понякога може да ги накара да не мислят трезво и да вършат неща, за които в последствие съжаляват.
 
Ето някои страници от спорта, които опетниха иначе безспорното джентълменство на играта:
 
1. Андре Агаси призна, че е използвал метаамфетамин
 
Легендарният Андре Агаси призна в неговата автобиография, че е използвал наркотични вещества по време на кариерата си. Той пише за системната си употреба на амфетамин и за лъжите си към тенис асоциацията.
 
През 1997-ма той дава положителна проба на допинг тест и лъже, че резултатите се дължат на консумация на водка. Американецът се отърва от наказание, но тази 
му постъпка остава като една от най-срамните в историята на тениса.
 
Агаси на няколко пъти признава, че не се е наслаждавал особено на тениса и си остава една от скандалните фигури в световния спорт.
 
 
2. Скандалът с уредени мачове на Australian Open
 
Осем играчи бяха разследвани в подозрение за манипулиране на резултатите от мачовете им на Откритото първенство на Австралия през 2016 г. С развитието на 
 
сайтовете за залози и все повечето възможности за залагане на живо, рискът за развалянето на феърплея в играта става много голям.
 
Сега може да се залага на всяка една точка в мачовете и манипулацията от страна на тенисистите е много примамливо шанс за тях. Скандалът от преди две лета беше потушен, но съмненията остават.
 
3. Маргарет Корт срещу гейовете и лесбийките
 
Религиозната тенисистка Маргарет Корт нарече хомосексуалността „отвращение в Божиите очи“ и не веднъж е споделяла ненавистта си към хората с различна сексуална ориентация.
 
Бившата номер 1 директно нападна колежките си Мартина Навратилова, Били Джийн Кинг и Рене Стъбс заради различните им предпочитания за интимни партньори.
 
Embed from Getty Images
 
Корт ги нарече „плашещи“ и твърдо се обяви за протвник на еднополовите бракове. По ирония на съдбата точно в нейната страна Австралия те бяха легализирани на скоро.
 
4. Ритникът на Давид Налбандян
 
На турнирът „Куинс“ в Лондон през 2012 Налбандян отстрани Григор Димитров на полуфиналите и се класира за решителния мач, където негов съперник беше 
 
Марин Чилич. Аржентинецът взе първия сет със 7:6, а във втория резултатът беше 3:3 гейма и 15:40.
 
Чилич взе следващата точка и проби съперника си. Тогава Налбандян побесня и ритна най-близкото рекламно пано. Зад него стоеше един от съдиите.
 
Кракът на арбитъра срещна яростта на аржентинеца и видимо изглеждаше доста зле. Тенисистът беше дисквалифициран, а хърватският му опонент спечели трофея.
 
Налбандиан се извини на публиката, но и обвини директно ATP за отношението към него.
 

5. Балканският темперамент на Илие Настасе
 
Румънската легенда Илие Настасе набързо се забърка в два скандала през миналата година. Той показа балканския си нрав по време на мача от Fed Cup между Джоана Конта и Сорана Кърстя.
 
Tогава нарече англичанката и нейната съотборничка Ан Кеотавонг „ши**ни ку*ки“. Настасе беше ядосан заради непрестанните призиви на британките към публиката да бъде по-тиха.
 
„Това не е опера, а тенис“, обясни постъпката си 70-годишния румънец и побърза да увери, че не съжалява за думите си по време на мача.
 
Обидите му разплакаха Конта и тя напусна корта за известно време. След това се завърна и спечели срещата.
 
Настасе опетни името си и в друг случай – този път за расизъм. Той беше хванат как на румънски задава въпрос относно евентуалния цвят на бебето на Серина 
 
Уилямс. „Нека видим, може би шоколад с мляко?“, бяха точните му думи.
 
6. "Кокинакис спа с гаджето ти"
 
Ник Кирьос на няколко пъти привлече вниманието към себе си със скандалното си поведения, макар и да твърди, че не желае нещо подобно. Поведението му на корта, наподобяващо летаргия понякога еволюира в непукизъм.
 
В напрегнатите моменти нервите му не издържат и с някои си действия успява да заличи симпатиите към себе си. Дори голям процент от австралийските фенове не го подкрепят в мачовете му.
 
Една от причините за това е случаят през 2015-а, когато бе замесен и Стан Вавринка. След поредното разиграване в двубоя между двамата, Кирьос шокиращо изстреля думите "Кокинакис спа с гаджето ти" към швейцареца. Става дума за хърватската тенисистка Дона Векич.
 
 
7. Инцидентът с Моника Селеш
 
На 30 април 1993 г. светът на тениса е разтърсен от ужасяващ инцидент. Тогавашната лидерка в световната ранглиста Моника Селеш е намушкана с нож в гърба.
 
Опитът за покушение става по време на четвъртфиналния двубой на 19-годишната тенисистка срещу българката Магдалена Малеева на турнира в Хамбург (Германия).
 
Срещата между двете тенисистки е последна от програмата за деня. Моника Селеш води с 6:4, 4:3, когато на почивката между геймовете се чуват виковете й на ужас.
 
8. Наказаха Шарапова за 2 години
 
Мария Шарапова, една от най-популярните тенисистки на новото време беше наказана за две години заради употребата на мелдоний.
 
Освен че грешката и костваше много в тенис кариератата, финансовите загуби също бяха огромни.
 
Тя загуби над 100 милиона долара, тъй като някои от най-големите спонсори я напуснаха.