При колебанията на голяма четворка (Федерер, Надал, Джокович и Мъри) в различни периоди, новите момчета сякаш не оправдаха очакванията.
 
От 2005-а насам горепосочените четирима пропуснаха да вземат само 4 титли от Шлема и три финални турнира (единият, от които спечели Григор Димитров). 
 
Освен това завоюваха и титлите в последните три Олимпиади.
 
През 2017-а обаче статуквото не изглеждаше розово за четворката. Контузии покосиха застаряващите Федерер и Надал, а Джокович не успяваше да намери формата си. Анди Мъри пък плати цената за невероятната си 2016-а с редица травми.
 
Това трябваше да бъде перфектният сценарий за младите таланти, които се целят в големите титли. Само че Федерер и Надал си прибраха всичките купи от Шлема, а тенденцията продължи и през 2018-а, когато Маестрото с лекота взе за втора поредна година Australian Open. 
 

Александър Зверев, който загуби няколко мача от Федерер през миналата година, беше заявил: "Роджър, намали темпото, защото младите изглеждаме много слаби".
 
Въпросното ново поколение, което вече не е чак толкова ново, едва ли е слабо. Само че му липсват други важни качества на горепосочените четирима.
 
И все пак тенденцията е доминацията им да избледнява. През март 29-годишният Хуан Мартин Дел Потро и 32-годишният Джон Иснър взеха двете титли в Мастърсите на американска земя.
 
И въпреки колебанията на Федерер и Джокович, които отпаднаха рано, най-младите пак останаха с празни ръце.
 
Именно Ноле и Анди Мъри излязоха безславно от топ 10 заради дългите си отсъствия поради контузии. Сърбинът уволни треньорите си Андре Агаси и Радек Щепанек след последователните провали през 2018-а и сякаш не дава особени признаци за живот.
 
 
Мъри ще се завръща през 2018-а, но се предполага, че и той трудно ще намери най-добрата си форма. Общото между двамата е, че вероятно оставиха пиковото си състояние зад гърба си и трудно ще се завърнат на върха.
 
Същото важи и за Надал, за който обаче предстои сезона на клей, където който го отпише, е наивник. В дългосрочен план испанецът има по-големи шансове да добавя трофеи към витрината си спрямо Федерер, просто защото още е на 31.
 
Но при този хаос е лесно да си представим, че предстоят големи размествания в ранглистата. В топ 10 към момента се подвизават шестима, които са навършили 29 години. Излиза, че е една от най-важните способности на съвременния играч е опитът.
 
Най-младите звезди на световния тенис към момента са Александър Зверев, Хьон Чунг, Ник Кирьос, Борна Чорич и Андрей Рубльов. 
 
И петимата още нямат навършени 23 години и постигнаха някои големи победи в Шлема, но нещо не им достига да вдигнат най-големите трофеи над главите си все още.
 
От няколко години се очаква въпросната следваща генерация да пробие, но тези твърдения започват да придобиват смисъл, който поражда основно подигравки. 
 
А в "next gen" не влизат само най-младите тенисисти. Хора като Григор Димитров, Доминик Тийм и Давид Гофен също търпят провали в Шлема. А са вече на средата на 30-те си години.
 
Embed from Getty Images
Разликата между тях и най-големите е, че са слабохарактерни, колкото и сурово да звучи. Нямат онази амбиция и гладиаторски манталитет, които показваха Джокович и Надал през годините например. 
 
Притеснителното е, че тази тенденция е обща за спорта. Големите пари мътят главите на набедените таланти, който биват вдигани в небесата още преди да постигнат нещо голямо. 
 
И накрая излиза, че трябва да стигнеш 30-те си години, за да узрееш и да си постоянен в тура. За справка можем да питаме Дел Потро, Чилич и Иснър. Първите двама са най-близо до детрониране на двете живи играещи легенди, които като на шега си разменят върховата позиция в момента.
 
Само че идва времето, в което Надал и Федерер ще трябва да отстъпят трона и сякаш то е все по-близо. Не защото нямат качествата да го задържат, а възрастта и контузиите не позволяват.
 
Въпросът е дали това ще се случи още през тази година или в следващата. Само да не се окаже отново, че си оставаме с чакането.