Мадисън търси обезщетение от двете организации за "психически и физически травми, получени заради арогантното и брутално провеждане на антидопинговата им програма".

Състезателката съди ITF и WTA за това, че периодично са я подлагали на агресивни тестове с инжекции, въпреки че е доказала с медицински свидетелства заболяване, което се активира от употреба на игли в тялото.

Шефовете на антидопинговата програма са игнорирали това и няколкото изследвания са довели до отоци, възпаления и вторични заболявания. Състоянието на Брингъл е диагностицирано като Complex Regional Pain Syndrome Type I - и всяко взаимодействие на тялото с игра при него води до силни болки и депресивни състояния като следствие.

Така след всеки антидопингов тест Мадисън е пропускала цели турнири и не е можела да тренира нормално. Като пример е посочен US Open 2016, преди който Брингъл е подложена на поредното изследване за забранени субстанции, поради което не успява да играе на старта срещу 16-годишната квалификантка Кайла Дей.

В момента пострадалата тенисистка е №83 в света, но адвокатите и са включили в обвинението и предположение за пропуснати възможности да се изкачи в ранглистата, а и да спечели повече пари от наградни фондове.