Така от 13 часа българско време ще разберем двойките на полуфинал в Лига Европа ("Арсенал", "Атлетико", "Марсилия" и "Залцбург" са отборите), а в 14 часа започва и жребият за полуфиналните двубои в Шампионската лига.

Останаха само четири. "Реал" (Мадрид), "Байерн", "Ливърпул" и "Рома". Някой от тях ще вдигне купата на 26 май в Киев. Аргументите на всеки един от полуфиналистите, часове преди жребият да отреди кой срещу кого:

"Реал" - всъщност, кой би заложил срещу шампиона?

След две поредни години на триумф в турнира, както и 12 купи общо, Мадрид е абсолютният крал на надпреварата. Отбор, в който има толкова талант плюс Кристиано Роналдо (в момента е в серия с 11 поредни мача с гол), не е желан съперник от никого.

"Реал" е вкарал 26 гола в 10 двубоя за сезона в Шампионската лига, остана втори в група с "Тотнъм", "Борусия" (Дортмунд) и АПОЕЛ, а после елиминира ПСЖ (5:2 общ резултат) и "Ювентус" (4:3).

Мадрид отива на 29-ия си полуфинал в турнира на шампионите, удивителна статистика! Спечелил е 15 дуела за място на финал и е отпаднал 13 пъти.

Балансът на "кралете" срещу останалите 3 отбора в жребия:

Срещу "Байерн" - 11 победи, 11 загуби, две равенства.
Срещу "Рома" - 6 победи, едно равенство, 3 загуби.
Срещу "Ливърпул" - 2 победи, 3 загуби.
Embed from Getty Images
"Байерн" - прероден с Хайнкес, който знае как да вдигне купата

"Байерн" след смяната на Карло Анчелоти с Юп Хайнкес отново изглежда като машина. Да, първенството на Германия не е Висшата лига или Примера, но да го спечелиш в началото на април си е постижение.

Баварците имат и още един жокер, освен по-големите възможности за ротация в шампионатните мачове - зимната пауза. Те би следвало да са най-свежият отбор от четирите. А и с Хайнкес вдигнаха последната си купа на шампионите - през 2013 г.

В групата "Байерн" остана след ПСЖ на второ място, а в елиминациите се разправи с "Бешикташ" (8:1 в двата мача) и надделя над "Севиля" (2:1). Общо е вкарал 23 попадения в 10-те мача от групата и след това.

Това е 19-и полуфинал за гранда от Мюнхен - 10 пъти дуелите са печелени, осем пъти е идвало отпадане на този етап.

Балансът срещу останалите полуфиналисти:

Срещу "Реал" - 11 победи, 11 загуби, две ремита.
Срещу "Рома" - 5 победи, нула загуби, 1 реми.
Срещу "Ливърпул" - 1 победа, 4 равенства, 2 загуби.
Embed from Getty Images
"Рома" - който може да причини това на "Барселона"...

Римляните са изненадата на полуфинал, защото не правят най-убедителния сезон в Серия А. Но "Рома" напълно заслужено е тук, след като мина през много силна група с "Атлетико", "Челси" и "Карабах". И излезе от нея на върха. В осминафинал бе преодолян "Шахтьор" (2:2 и гол на чужд терен), а после дойде великият обрат срещу "Барса" - 4:4 общ резултат след 1:4 като гост и 3:0 у дома!

Няма го Тоти, но отборът на Еузебио ди Франческо е изключително задружен, а халфовата линия от Наинголан, Де Роси и Строотман е като бойна рота.

"Рома" за втори път в историята си е на полуфинал в турнира на шампионите, като през 1984-а печели с общ резултат 3:2 срещу "Дънди Юнайтед", за да загуби финала с дузпи от "Ливърпул".

Балансът срещу останалите:

Срещу "Реал" - 1 победа, 1 равенство, 3 поражения.
Срещу "Байерн" - 0 успеха, 1 реми, 5 загуби.
Срещу "Ливърпул" - 1 победа, 2 равенства, 2 загуби.
Embed from Getty Images
"Ливърпул" - машина за контраатаки и голове

Този отбор може да победи всеки, особено с нападателното си трио от Мохамед Салах, Роберто Фирмино и Садио Мане. "Червените" са величие в турнира с пет трофея, но от 10 години не бяха достигали полуфинал.

Настоящият "Ливърпул" е рекордьор по голове за сезона в Шампионската лига - 33 в 10 мача (плюс 6 в квалификацията с "Хофенхайм") и е единственият без поражение в турнира. След като спечели групата със "Севиля", "Спартак" (Москва) и "Марибор", записвайки победи с по 7:0 над руския и словенския шампиони, тимът елиминира "Порто" с 5:0 общ резултат и "Манчестър Сити" с 5:1 в двата мача.

Това ще е 10-и полуфинал на "Ливърпул" в шампионския турнир, седем са спечелени, два пъти е идвало отпадане.

Балансът срещу другите полуфиналисти:

Срещу "Реал" - 3 победи, 2 загуби, 0 равенства.
Срещу "Байерн" - 2 победи, 4 ремита, 1 поражение.
Срещу "Рома" - 2 победи, 2 ремита, 1 загуба.
Embed from Getty Images
Букмейкърите твърдят, че "Реал" и "Байерн" имат най-големи шансове - коефициентите за тях варират около 1:2,62 и 1:2,90. "Ливърпул" се котира при около 1:4 а за "Рома" ставките са най-високи - 1:11.

Всичко това е преди жребия. След него нещата може да изглеждат малко по-ясни. Или пък... по-заплетени.