Тимът на Пеп Гуардиола е недостижим пет кръга преди края на сезона, а самият каталунски мениджър отиде да играе голф и не гледа мача, който донесе титлата на отбора му и на теория.

Малко странен начин да бъде подпечатана една от най-убедителните, ако не и най-убедителната титла в историята на Висшата лига.

Тя е бляскава, фактите, детайлите и статистиките го доказват. Те говорят достатъчно, но не казват всичко за стила, за изключителния футбол, с който "Сити" го направи.

А това наистина бе зрелище! 

Точките са 87, средно по 2,63 на мач. Все още има възможност "Сити" да мине кота 100, до края на сезона има пет мача. 

Изглежда сигурно да бъде прекрачена границата от 100 вкарани гола. За момента са 93, а само в един мач новите шампиони не успяха да отбележат попадение (срещу "Кристъл Палас" навън, 0:0 на 31 декември).
Embed from Getty Images

Допуснатите голове са 25, което също е най-добро постижение в лигата. Втори е "Юнайтед", който е инкасирал 26 попадения.

Победите са общо 28, по 14 у дома и навън. Загубите са само две, дошли на терена на "Ливърпул" с 3:4 и на своя стадион от "Юнайтед" с 2:3. Впечатляващото е, че дори в тях "Сити" игра страхотен футбол, а не бе надигран напълно и подчинен.

Отборът на Гуардиола счупи рекорди по пътя към титлата. Един от тях е за най-много пасове в един мач (над 900 срещу "Челси" в Лондон при победата с 1:0).

Друг - за най-висок процент средно притежаване на топката, който падна при 3:1 на терена на "Евертън" (82,13%).

Играчите на "Сити" са стреляли към вратата 447 пъти в 33 мача, като вторият по този показател "Ливърпул" не е далеч (440). Двата отбора са много пред останалите и по "създадени шансове" - 441 за "Сити", 440 за "червените".

Шампионите са си подали топката 24 193 пъти в тези двубои, докато вторият "Арсенал" е с 20 798 разменени паса. Смазваща разлика, да не говорим за следващите "преследвачи" в този аспект.

"Гражданите" записват към момента и рекордна за Висшата лига усреднена точност на подаванията от 88,76%, но това още може да се промени - остават пет двубоя.
Embed from Getty Images

Между края на август и края на декември този състав записа 18 поредни победи във Висшата лига. Убийствено и рекордно. Сред тях имаше резултати като 5:0 над "Ливърпул", 4:1 над "Тотнъм", 6:0 на терена на "Уотфорд" и 4:0 на този на "Суонси". Машина.

Забравете сега всичко прочетено и просто вижте головете на "Сити" през сезона.

Изключителен футбол, преса високо в полето на съперника, хирургически пасове на Де Бройне и Фернандиньо, завършващи удари от световна класа на Агуеро и Жезус... Футболът на "Сити" този сезон вдигна много стандарта.

И който иска да е претендент следващия сезон, трябва да се потруди здраво.

Да, и да похарчи щедро, ще добави веднага пресметливият реалист. Защото е лукс да си купиш в едно лято десен и ляв краен бранители за по 51 милиона лири (Кайл Уокър и Бенжамин Менди).

Но не са само парите. Стилът на "Сити" спечели титлата. Убедителна и забележителна.

И напълно заслужена.