Разбира се, причините са финансови. Водещите клубове поискаха ново разпределение на парите от телевизионните договори за излъчване на Висшата лига, което обаче бе посрещнато "на нож" от останалите.

В момента английското първенство е на върха на своята популярност и е "златна мина" - контрактите носят около 5 милиарда лири за три сезона и всеки клуб печели над 100 милиона на година, независимо от класирането си.

Разликата с Испания е, че тук дяловете са равни по договорите с тв компаниите извън Великобритания - за Америка, Европа, Азия и Океания. Тоест - ако си първи или десети, печелиш почти еднакво по тези контракти.

Шестте топ клуба - "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити", "Ливърпул", "Челси", "Арсенал" и "Тотнъм", искат нов начин на разпределяне. Тяхното предложение е 35 процента от парите да бъдат давани според класирането на отборите на първите 10, а останалите 65 % - вече на всички 20 тима, поравно. Така споменатите отбори, които обикновено имат гарантирано място в първата шестица в последните сезони, ще взимат доста повече от останалите.

"Война 14 срещу 6", както я описа BBC преди няколко седмици, предстои. Водещите клубове претендират (и вероятно с право), че те са тези, които генерират огромния глобален интерес към първенството.„

От друга страна Лигата не иска да наруши баланса, за да не се стигне до още по-голяма пропаст между "големи" и "малки", и да се запази интригуващият характер на първенството, в което все още се случват изненади, и то нерядко.