Кандидатурите за първенството са само две, заради условието на ФИФА, че страни от Европа и Азия не могат да домакинстват, защото предходните два Мондиала (2018, 2022) ще се проведат в Русия и Катар.
 
Така официални кандидатури бяха тази на Мароко и общата на САЩ, Канада и Мексико.
 
Решителното гласуване трябва да се проведе на 13 юни, а при оставащи два месеца, специалните комисии на ФИФА приключиха с докладите си относно страните кандидатки.
 
Докладът на Мароко е 483 страници, а заключението е притеснително за страната, защото може въобще да не стигне до гласуването.
 
Точка 489 в наказателния кодекс на арабската страна гласи, че сексуални отношения между хора от един пол се наказват с от шест месеца до три години затвор.
 
Именно това притеснява хората от ФИФА, което може директно да подари победата на САЩ, Канада и Мексико.
 
Според доклада, този закон нарушава човешките права, което е против разпоредбите на ФИФА. От централата смятата, че това може да доведе до множество протести, а пък хомосексуалните футболни фенове ще бъдат жертва на дискриминация и преследвани от закона по време на Мондиала.
 
Мароко има два месеца да преразгледа закона си, но на този етап няма индикации това да се случи. Това е пета кандидатура на страната за Световно първенство след провалите през 1994, 1998, 2006 и 2010.